Bułka drożdżowa bez jaj
Ten wpis zaczęłam tworzyć bardzo dawno temu. Jest dla mnie bardzo osobisty...
To nie jest zwyczajna bułka drożdżowa.
Na każde święta i imprezy rodzinne była w domu za sprawą mojej chrzestnej, której już nie ma wśród nas.
Rozpieszczała nią wszystkich najmłodszych.
Przechodząc do sedna, dzisiaj mamy wyjątkowy dzień - chrzciny mojej wnuczki.
Źródło : książka Kuchnia Polska z 1969 r.
Składniki:
Składniki:
- 20 g drożdży,
- 10 g cukru
- sól,
- 0,5 l wody lub mleka,
- 1 kg mąki,
- tłuszcz do posmarowania formy,
- jajko do posmarowania ciasta.
Przygotowanie:
Z drożdży,
cukru, połowy szklanki mleka i 2 łyżek
mąki przygotować rozczyn. Musi mieć gęstość śmietany. Zostawić na około 15
minut do wyrośnięcia. Połączyć wszystkie składniki i wyrabiać ciasto,
podlewając mlekiem. Nie może być zbyt gęste i powinno odstawać od ręki.
Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Po tym czasie 2 foremki keksowe
wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, wyrobić na
stolnicy 2 wałki i ułożyć w foremkach (3/4 foremki powinno zająć). Odstawić do
wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni i
piec 40-50 minut do suchego patyczka. Można równeiż dodać do ciasta 30 dkg ugotowanych ziemniaków.
Wpasuje się idealnie, to prawda.
OdpowiedzUsuńUściski Marzenko :*
Teraz Ty będziesz nią rozpieszczać swoją wnusię.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) A tę "Kuchnię polską" pamiętam z rodzinnego domu :) pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńTakie tradycje warto podtrzymywać. :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że to był dla was wszystkich udany dzień.
Wspaniała bułka!
OdpowiedzUsuńI idealnie pasuje do takiej uroczystości.
Uwielbiam takie bułki drożdżowe. Zobacz jak pięknie można zatrzymać wspomnienia po kochanej osobie...
OdpowiedzUsuńZawsze kiedy będziesz piekła tę bułkę dla swojej wnusi ( i nietylko dla niej) wspominać będziesz chrzestną prawda? Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWspaniałości!
OdpowiedzUsuńIdealna na wyjątkową okazję!
Pozdrawiam
Już czuję jej zapach 😊 a gdyby... Zrobić z niej bułeczki?
OdpowiedzUsuńPs
Czy jak zmniejszenie ilości o połowę to wyjdzie?
Bułeczek z tego przepisu nigdy nie robilam. Zmniejszyć ilość składników na pewno można.
Usuń