Ciasto kruche z rabarbarem pod kruszonką
Wiosną, kiedy pojawia się rabarbar chłonę go w każdej postaci.
Popijając kompot, gdzie jest bohaterem.
Smarując pajdę chleba dżemem rabarbarowo-pomarańczowym.
Zajadając z nim placek drożdżowy, czy tak jak tutaj upieczony pod kruszonką:-)
Składniki:
- 10 dkg masła,
- 10 dkg cukru,
- 15-20 dkg maki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 400 g rabarbaru,
- 2 łyżki cukru do rabarbaru,
na kruszonkę:
- 50 g masła stopionego,
- 50 g mąki,
- 50 g cukru.
+ cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki bez rabarbaru i wyrobić ciasto. Odstawić na 0,5h do lodówki. Ciasto rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka 30x20cm). Podpiekać 10 minut w 180 stop. C. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Posypać cukrem, wymieszać. Wysypać na podpieczony spód. Wymieszać dobrze wszystkie składniki kruszonki. Posypać placek i piec około 30-40 minut do zrumienienia kruszonki. Wystudzić ciasto i na koniec posypać cukrem pudrem.
Marzenko zdjęcia rewelacja 😉
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńOj jakie cudneeeee!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę upiec rabarbarowe....
Uwielbiam takie ciasto.
OdpowiedzUsuńJa wczoraj zrobiłam kisiel rabarbarowo-pomarańczowy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy rabarbar i zajadamy :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho!
Przepadam za kruchymi z owocami!
OdpowiedzUsuńPoproszę porcyjkę...
Jestem fanka rabarbaru chyba w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku jeszcze nie miałam okazji kupić rabarbaru. Muszę to szybko nadrobić, bo takie pyszne wypieki kuszą niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń