Lasagne ze szpinakiem i fetą
Świeży, majowy szpinak uwielbiam.
Już objadłam się na zapas takim zasmażanym ze śmietaną i czosnkiem ;-)
Tym razem wykorzystałam go i zrobiłam lasagne.
Składniki:
- 80 dkg świeżego szpinaku,
- 100-150 g fety,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 świeża papryczka chilli lub 0,5 łyżeczki suszonych płatków,
- sól,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 opakowanie makaronu lasagne,
- oliwa z oliwek,
- masło do wysmarowania formy,
- ser do posypania (pleśniowy, żółty, wg preferencji),
sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła,
- 2łyżki mąki,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 1 szklanka mleka,
- sól i gałka muszkatołowa do smaku (u mnie bez gałki).
Przygotowanie:
Przygotować
sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę. Kiedy połączy się dobrze,
nie można dopuścić do przyrumienienia wlewamy małymi porcjami mleko, za
każdym razem dobrze rozprowadzając do całkowitego połączenia się
składników. Na samym końcu dodajemy bulion, również dozując go porcjami.
Jeśli będzie zbyt gęsty sos, to należy dolać więcej mleka. Doprawić
solą i ewentualnie gałką muszkatołową. Powinien mieć konsystencję gęstej
śmietany.
Szpinak 2 razy opłukać w wodzie, obgotować w słonej wodzie. Cebulę poszatkować i obsmażyć do zrumienienia na oliwie. Dodać posiekaną papryczkę chilli, sparzony szpinak, czosnek. Ostudzić. Do zimnej masy dodać rozdrobnioną fetę, jajko. Wymieszać.
Makaron obgotować przez kilka sekund w słonej wodzie. Wrzucać maksymalnie po 3-4 płaty. Układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem warstwami : makaron, szpinak, makaron, beszamel. Powtórzyć kolejne warstwy. Na sam koniec rozsypać pokruszony lub starty ser. Zapiekać 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C.
Wygląda pysznie, takiej jeszcze nie robiłam :) Lubie za to pierogi z fetą i szpinakiem :D
OdpowiedzUsuńJej, ale bym się najadła.
OdpowiedzUsuńSzpinak i feta to cudowne połączenie, już mi ślinka leci na samą myśl o takim daniu :)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać ale chyba z raz w życiu ją jadłam. Nie była wtedy ze szpinakiem lecz z mięsem( w czasach kiedy jeszcze jadłam mięso) Sama jeszcze nigdy jej nie robiłam. Ale wygląda smakowicie :) Jestem przekonana, że kiedyś ją wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPysznie i lekko.
OdpowiedzUsuńUwielbiam lazanię w różnych wariantach.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie fety i szpinaku, pycha. :)
OdpowiedzUsuńTeż robimy podobną :) Bardzo apetycznie wygląda, a sfotografowanie lasagne nie jest łatwe, nam się jakoś nie udaje. Pozdrawiamy serdecznie
OdpowiedzUsuńKochana same pyszności :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam lasagne, ale nigdy nie jadłam takiej ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńWpraszamy się Marzenko! Pyszności!
OdpowiedzUsuńZdjecia zrobias takie ,ze niemal czuje zapach tych smakowitości :). Brawo!...
OdpowiedzUsuńMarzenko, Twoje danie wygląda niesamowicie apetycznie. Mniam!
OdpowiedzUsuń