Mus rabarbarowy z imbirem
Mus rabarbarowy można wykorzystać do wielu smakołyków:-)
Ten przygotowałam jako dodatek do jogurtu chia, ale świetnie będzie pasował do naleśników czy racuchów drożdżowych.
Mus rabarbarowy:
- 0,5 kg rabarbaru,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
jogurt chia:
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 2-3 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka miodu (niekoniecznie).
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem. Podsmażyć na patelni do momentu jak rabarbar będzie się rozpadał. W międzyczasie dodać starty imbir. Zmiksować całość na mus. Można przechowywać w lodówce kilka dni.
Nasiona chia wsypać do jogurtu. Wymieszać i zostawić w lodówce na całą noc. Rano dosłodzić miodem i dodać mus rabarbarowy w ilościach nas zadawalających:-)
Pyszny deser! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam szwedzki dżem z rabarbaru z imbirem, był boski!
Jak miło! Prezentuje się apetycznie i mam nadzieję, że smakował :-)!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie imbiru i rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńZabieram pomysł- czy można sprobowac zapasteryzować? Na zimowy czas byłby cudowny rarytas. Do przepisu wkradl się błąd. 1 łyżeczka imbiru powinno być, prawda?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że imbiru;-) Dziękuję Aniu:-) Myślę, że jak najbardziej można zapasteryzować:-)
Usuń