Szparagi zapiekane podane z sosem z czosnku niedźwiedziego
Zmieniłam jednak sos z liści rzodkiewki na liście czosnku niedźwiedziego. Pycha!
My zjedliśmy tę sałatkę jako samodzielne danie obiadowe.
Składniki na 2 porcje:
- pęczek zielonych szparagów,
- oliwa z oliwek extra virgin,
- 2 kromki chleba,
- parmezan w kawałku,
- pęczek liści czosnku niedźwiedziego,
- 100 ml oliwy lub więcej,
- sól.
Umyć i poobcinać lub ułamać zdrewniałe końcówki szparagów. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posolić i polać oliwą. Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wstawić szparagi na ok. 10 -15 minut. Chleb pokroić w grubą kostkę (też skropiłam kawałki oliwą). Dołożyć do piekarnika na wierzch szparagów i zapiekać, aby powstały złote grzanki. Umyte liście czosnku posolić i zblendować, podlewając oliwą, na gładką pastę. Szparagi podajemy posypane grzankami, startym serem i z czosnkowym sosem do maczania lub polanym po szparagach.
Mniam ale apetyczne danie, uwielbiam szparagi :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, cudowny przepis. Skorzystam na pewno. I mam nadzieję, że dostanę dziś czosnek ;)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńDziki czosnek i szparagi to moje top one teraz.
dla mnie bajka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne, właśnie zjadłam. Do czosnku niedźwiedziego dodałam migdały i parmezan jako wypełniacz, bo mój blender nie miksuję tak małych ilości.
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda niezwykle apetycznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNiestety, moja pesto z czosnku zostało zeżarte już dawno :-(
OdpowiedzUsuń