Ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową
Owocowy raj trwa:-)
Cudny czas.
Wykorzystuję owoce w deserach, sałatkach, przystawkach i napojach.
Truskawkowe love w tym roku rozpoczynam tym kruchym, przesmacznych ciachem:-)
Składniki:
- 450 g mąki,
- 200 g masła,
- 5 jajek (żółtka),
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- lodowata woda,
- 3 łyżki cukru,
na piankę:
- 5 białek,
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego,
+
- 300-500 g truskawek,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Z podanych
składników zagnieść ciasto. Podlać odrobiną zimnej wody, gdyby było za suche.
Podzielić je na 2 części i włożyć do zamrażarki. Można je przygotować
dużo wcześniej. Zamrożoną jedną część ciasta zetrzeć na tarce na wyłożoną
papierem blachę, równo je rozsypać i można uklepać. Zapiec do zrumienienia w
temp. 190 stop. C (około 15 minut). Wystudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Na
koniec wsypać po łyżce cukier, budynie w proszku i wlać powoli olej. Wylać masę
na podpieczony, wystudzony spód. Rozsypać owoce, lekko je wgniatając w
piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec do
zrumienienia w tej samej temperaturze około 30-40 minut.
Bardzo smakowite i zdjęcia mistrzowskie :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńMmm, pycha! Ja wczoraj zrobiłam drożdżowe z truskawkami ;) trzeba się nasycić. Na rynku już po 5zł są :)
OdpowiedzUsuńPycha, nic tylko zajadać się ze smakiem.
OdpowiedzUsuńMniam, pyszota! Uwielbiam truskawki!
OdpowiedzUsuńTruskawki, kruszonka i budyniowa pianka...
OdpowiedzUsuńRozkosznie!
Jak ja kocham takie ciacha, a do tego przepis. To ja zaglądam do kolejnych, bo ciekawość mnie zżera. Moc uścisków przesyłam i serdecznie zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńJutro piekę
OdpowiedzUsuńSuper wygląda to ciasto! Koniecznie będe musiała je wypróbować.
OdpowiedzUsuńRobię podobne tylko z krupczatką- jedt jeszcze bardziej kruche. Rzeczywiście sprawdza się z różnymi owocami. Nawet z wiśniami.Jednak teraz sezon trudkawkowy i czekam, czym jeszcze zaskoczysz😊Serdeczności.
OdpowiedzUsuń