Sos Romesco podany do pieczonych warzyw
Podanie zimnego sosu do upieczonych warzyw lub grillowanego mięsa w wielu krajach jest praktykowane i sprawdza się znakomicie. Tak jak zakochałam się w tzatzikach podawanych z gyrosem, które smakowałam gdy po raz pierwszy byłam w Grecji (w latach 90-tych). Tak teraz pokochałam sos Romesco. Znakomity. Pasuje do pieczonych warzywach czy grillowanego mięsiwa:-) Niebo w gębie:-)
Na ten słynny kataloński sos składają się zazwyczaj czerwona papryka, migdały, chleb, ostra papryka i dobra oliwa. Najlepiej smakuje, gdy jest świeży, ale można goprzechowywać również w lodówce do 2 dni. W Hiszpanii podają go do dań z grilla, w szczególności do kurczaka, przepiórki, młodej cebuli, pora oraz ośmiornicy.
Składniki:
- pęczek młodych buraków pokrojonych na ćwiartki,
- pęczek młodych marchewek,
- pęczek rzodkiewek,
- można dodać szparagi zielone i inne młode warzywa,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki płatków chili,
- ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
+ sos Romesco do podania (przepis poniżej).
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180 ° C i wyłożyć umyte wszystkie warzywa do formy żaroodpornej. Dodać oliwę, przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie. Zapiekać około 30 minut. Podawać z sosem Romesco.
Sos Romesco - składniki:
- 40 g migdałów bez skórki lub płatki migdałowe,
- 1 upieczona obrana ze skórki papryka,
- 1posiekany ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 dojrzały pomidor bez skórki i pestek,
- 0,5 kromki białego chleba bez skórki,
- 2 łyżki octu winnego,
- 50 ml oliwy extra vergine,
- sól,
- słodka papryka,
- chili w proszku lub świeża (ilość wg uznania),
- cukier,
- pieprz,
Migdały lub płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Zmiksować w malakserze pieczoną paprykę, migdały, czosnek i pastę pomidorową, dodać chleb, a następnie ocet, stopniowo dolewać oliwę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Nie ma dla mnie smaczniejszego dania. Pieczone warzywa mogę jeść co dziennie. Sos muszę absolutnie wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja i warta zachodu :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńWspaniałości serwujesz :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jem za mało warzyw😯Biegnę dziś na targ i wypróbuję Twòj przepis Marzeno. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten sos! Do pieczonych warzyw jest idealny!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :) Nigdy nie słyszałem o tym sos-ie Romesco, ale w najbliższym wolnym czasie sobie zrobię i skosztuje z pieczonymi warzywami
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy i trafia do mojego notatnika :)
OdpowiedzUsuń