Ciasto francuskie z wiśniami
W sobotę dostałam od koleżanki w prezencie koszyczek wiśni.
Wiedziała, że to są moje ulubione letnie owoce, bo zawsze będąc w tym okresie u niej jako jedyna z towarzystwa podskubywałam Jej wiśnie;-)
Na szybko wpadł mi pomysł zapieczenia ich w cieście francuskim.
Wyszło kwaskowe, rzekłabym nawet wytrawne ciacho.
Tu pokazałam jak je zwijam.
Składniki:
- około 30-40 dkg wydrylowanych wiśni,
- 1 płat ciasta francuskiego,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier puder do posypania,
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Wiśnie zasypać mąką i cukrem, wymieszać. Zawijać wiśnie w paski ciasta. Układać na wysmarowanej masłem i posypanej bułką formie, zwijając w ślimaka. Zwijać ciasno.
Piec w 190 stop. C około 20 minut. Jak przestygnie posypać cukrem pudrem.
Pomysłowo i pysznie -:)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAleż to musiało być dobre :)
OdpowiedzUsuńBardzo ąpetycznie musi być pyszne
OdpowiedzUsuńGranica z wiśniami:-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńIdealnie zapieczone wisienki :) Pyszota!
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł z tym zawijańcem :))
OdpowiedzUsuńFantastycznie ujęłaś wszystko na zdjęciach:)Ciasto bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie ! Wytrawne znaczy, że można pokusić się o dołożenie dodatków takich jak ser pleśniowy, może coś jeszcze? Wtedy będzie przystawka lub daniem, a nie ciachem :-) Choć Twoje ciacho mega kuszące...
OdpowiedzUsuń