Sałatka na ciepło z młodych ziemniaków, bobu i kurek
Tak się złożyło, że akurat wszystkie potrzebne składniki miałam w domu;-)
Przystąpiłam od razu do popełnienia jej.
Pyszna:-)
Przepis podaję za Amber:
Składniki:
- 0,5 kg młodych ziemniaków,
- 200 g bobu,
- 100 g kurek,
- garść liści ziół (u mnie mięta, cząber, bazylia),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i gotować w osolonym wrzątku około 2o minut. Bób gotować na parze 10 minut lub w słonej wodzie, wystudzić pod zimną wodą i obrać z łupin. Kurki oczyścić. Cebulkę i czosnek posiekać
Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę, zeszklić. Dodać kurki i smażyć do odparowania płynu. Dodać czosnek i zmniejszmy nieco ogień. Smażyć kolejne 5 minut. Odcedzone ziemniaki przełożyć na drugą patelnię, dodać łyżkę masła i obsmażyć je ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do kurek i bobu, wymieszać, dodać liście ziół i krótko razem podsmażyć. Posypać solą i pieprzem. Podawać od razu.
Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę, zeszklić. Dodać kurki i smażyć do odparowania płynu. Dodać czosnek i zmniejszmy nieco ogień. Smażyć kolejne 5 minut. Odcedzone ziemniaki przełożyć na drugą patelnię, dodać łyżkę masła i obsmażyć je ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do kurek i bobu, wymieszać, dodać liście ziół i krótko razem podsmażyć. Posypać solą i pieprzem. Podawać od razu.
O! Przypadkowo zobaczyłam, że u Ciebie moje danie.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakuje i że tak entuzjastycznie zabrałaś się za przygotowanie.
Pysznie się prezentuje!
Uwielbiam takie dania :-) jak jest bób i ziemniaki to biorę w ciemno :-)
OdpowiedzUsuńOj, jakie dobre!
OdpowiedzUsuńNo, wygląda przekonująco:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam,podałam na zimno z sosem vinegret-wyszło smakowicie:)
UsuńTrudno się było nie skusić. :)
OdpowiedzUsuńCudna jest ta sałatka! :)
OdpowiedzUsuńMnie też przypadła do gustu :) Pycha!
OdpowiedzUsuńAleż pięknie prezentuje się ta sałatka! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis względnie łatwy, a przy tym bardzo ciekawy, bo w sumie sałatki na ciepło jeszcze nie jadłem. A że pora jest bobowa to szkoda byłoby nie spróbować. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, przepis bardzo łatwy a jaki fajny! W końcu coś dla moich zdolności kulinarnych :P
OdpowiedzUsuń