Sałatka ze szparagami, bobem i rzodkiewką
Spieszę z sałatką, póki szparagi są jeszcze do dostania;-)
Lato - to u mnie sezon na warzywa.
Składniki:
- mix sałat,
- świeże zioła (mięta, bazylia),
- szparagi zielone ugotowane al dente,
- bób ugotowany i obrany ze skórki,
- kilka rzodkiewek,
sos do sałatki:
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgine,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- sok wyduszony z plasterka cytryny,
- odrobina wody (niekoniecznie),
- sól.
Przygotowanie:
Na talerzu rozłożyć sałatę, posiekane zioła. Rozsypać pocięte szparagi, obrany bób i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. W słoiczku małym wymieszać energicznie składniki sosu. Polać sałatkę. Jeśli sałatka ma być jako dodatek do obiadu to wystarczy sama oliwa, odrobina soli i sok z cytryny.
Miks moich ulubionych warzyw :) Na 100% wypróbuję przepis. Tylko muszę ogarnąć czy w sklepie jeszcze są szparagi :)
OdpowiedzUsuńMożna szparagi zastąpić fasolką szparagową, jak poniżej Aronia zasugerowała:-)
UsuńU mnie już niestety szparagów brak, jest za to bób i rzodkiewka więc może by tak zastapić je fasolką szparagową ?
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł:-) Też sobie o fasolce pomyśłałam:-)
UsuńWspaniałości! Idealnie skomponowana sałatka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie letnie sałatki :)
OdpowiedzUsuńIdealna letnia sałatka!
OdpowiedzUsuńSkosztować bym bardzo chciała...
Uwielbiam takie lekkie sałatki pełne zielonych dodatków. A jak w środku są szparagi i bób, to tym bardziej nie trzeba mnie przekonywać :)
OdpowiedzUsuńRewelacja i taka piękna! Biorę przepis- ja tez staję się wegetarianką latem😊
OdpowiedzUsuń