Bakłażan z pomidorami i soczewicą
Danie jarskie na cztery pory roku - lato!
Zapraszamy na letnią odsłonę naszej MMMAK-owej bezmięsnej akcji.
Tym razem postawiłam na pomidory i bakłażana.
Będąc na targu nie umiałam się zdecydować, które warzywo wybiorę na bohatera.
Stragany uginały się, sprzedawcy przekrzykiwali się reklamując swoje produkty...
W głowie miałam mętlik.
I przyszła mi myśl, czego mi najbardziej będzie brakowało gdy lato przeminie - oczywiście, że pomidorów;-)
Pomidory uwielbiam łączyć z bakłażanem. Wg mnie to duet doskonały:-)
Będąc na targu nie umiałam się zdecydować, które warzywo wybiorę na bohatera.
Stragany uginały się, sprzedawcy przekrzykiwali się reklamując swoje produkty...
W głowie miałam mętlik.
I przyszła mi myśl, czego mi najbardziej będzie brakowało gdy lato przeminie - oczywiście, że pomidorów;-)
Pomidory uwielbiam łączyć z bakłażanem. Wg mnie to duet doskonały:-)
Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje .
Mnie zainspirował Nagel Slater w książce "Jedz", który serwował bakłażana z grochem.
Mnie zainspirował Nagel Slater w książce "Jedz", który serwował bakłażana z grochem.
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 0,5 szklanki soczewicy czerwonej,
- 1 cebula,
- 0,5 kg świeżych pomidorów,
- kilka strączków kardamonu,
- kumin do smaku,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- sól, pieprz,
- świeża kolendra lub natka pietruszki,
Przygotowanie:
Zacznijmy od ugotowania soczewicy. Po przepłukaniu Zagotować 1 szklankę wody (może być ociupiną więcej). Posolić lekko i dolać łyżkę oliwy. Gotować na małym ogniu 5 minut (od zagotowania całości) i następnie odstawić pod przykryciem na 10 minut.
Bakłażana przekroić na pół, pokroić w plastry, posolić i odstawić na minimum 30 minut. Następnie opłukać, wysuszyć. Podsmażyć na rumiano na oliwie.
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dosypać rozgniecione ziarnka kardamonu, kumin i kurkumę. Dodać pokrojone pomidory bez skóry. Dusić do odparowania płynu. Dodać soczewicę, bakłażana. Wymieszać, doprawić i chwilę razem pogotować.Posypać posiekaną natką.
Podawać do ugotowanego ryżu. Ryż wcześniej należy namoczyć przez 30 minut, następnie wysuszyć i gotować przez 10 minut w wodzie w proporcji 1-5 - 2 szkl. wody na szklankę ryżu. Odstawić na kolejne 5 minut pod przykryciem, żeby doszedł. Ryżu podczas gotowania nie należy mieszać. Dzięki temu będzie sypki.
Zapraszamy do:
Ali na pieczone pomidory z kalafiorem i soczewicą
Magdy na fasolkę szparagową z kurkami na ziemniaczanej skordalii
Małgosi na jarskie leczo z podpłomykiem
Kamili na gołąbki z boćwiny z kaszą i kurkami
Zgłoszone do akcji:
Ali na pieczone pomidory z kalafiorem i soczewicą
Magdy na fasolkę szparagową z kurkami na ziemniaczanej skordalii
Małgosi na jarskie leczo z podpłomykiem
Kamili na gołąbki z boćwiny z kaszą i kurkami
Zgłoszone do akcji:
O tak, pomidory to stanowczo produkt lata,
OdpowiedzUsuńchoć u mnie w tym roku bardzo słabo dojrzewają. :(
Pyszne połączenie!
Przysiadam się ze smakiem.:)
No Marzenko, to dopiero coś pysznego!
OdpowiedzUsuńWszystko idealnie do siebie pasuje! Pyszności!
Letnie propozycje bardzoooo udane! Buziaki!
Pyszne smaki lata Marzenko! I mój ulubiony zestaw przypraw do tego:)
OdpowiedzUsuńMarzenko, cudne danie! I wiesz, myśląc co by przygotować zastanawialam się czego jem najwięcej. Pomidorów, a jakże!
OdpowiedzUsuńNo i u mnie soczewica i podobne przyprawy :))
Cudne danie, właśnie skończyłam się nim zajadać. Pyszne i oby więcej takich!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń