Ogórki po meksykańsku


Te ogórki na każdej imprezie znikają w oka mgnieniu.
Są jak paluszki, po które wystarczy sięgnąć i będziesz dokładać, dopóki się nie skończą.
Od wielu lat mój tata się w nich specjalizuje i zaprawia nam kilkanaście kilo:-)
Każdego roku mam prośby o przepis dlatego dziś - imprezowe ogórki po meksykańsku:-)


Składniki:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych,
  • 4 łyżki soli,
  • 2 główki czosnku,
  • 1 łyżka chili,
zalewa:
  • 8 łyżek oleju,
  • 1,5 szkl. octu,
  • 60 dkg cukru.
Przygotowanie:
 
Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki, a większe  ogórki przekroić jeszcze na pół, nie obierać. Posolić odstawić na całą noc, aby puściły wodę. Po tym czasie odlać wodę, dodać chili i przepuszczony przez praskę czosnek, wymieszać.
Cukier, olej i ocet zagotować zalać gorącą zalewą ogórki, wymieszać i odstawić na 12h.
Po tym czasie przekładać do słoików, zalać pozostałym płynem, zakręcić i odstawić na kilka dni, aby się przegryzły. Nie trzeba ich pasteryzować.




Dodane do akcji:
 

Komentarze

  1. Takich jeszcze nie jadłam. Może jeszcze zrobię, tylko jak dla mnie dość dużo tego cukru.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie nazywają się po chińsku hihihihi
    Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już w zeszłym sezonie. Dla mnie za dużo octu, ale mojemu tacie bardzo smakują😊 Twój przepis na makaron z soczewicą kopiuję- nie pomyślałabym o takim połączeniu.Soczewicę podobnie jak i inne fasole i grochy😉bardzo sobie cenię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaskakujące jest niepasteryzowanie. Jaka szkoda, że nie mam już ogórków, bo chętnie wypróbowałabym ten przepis.
    Dziękuję za dodanie go do akcji "Róbmy przetwory!".
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobne i uwielbiam je. Zazwyczaj żaden słoik nie doczekuje zimy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrząc na nie mam wielką ochotę, żeby zrobić.
    Jest dużo cukru, jak lubię kiedy dodaje się też ocet.
    Chyba zakupię ogórki...

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię takie co roku, ta ilość cukru jest odpowiednia wcale nie są za słodkie. Chili robi swoje są pyszne,

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne