Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami



Za punkt honoru postawiłam sobie przygotowanie tego dania.
Będąc w Toskanii jedna z uczestniczek naszych warsztatów nagminnie domagała się go.
Wtedy tam nie byłyśmy na to gotowe...
No i oczywiście jedząc ossobuco nie możemy pominąć szpiku w kostce;-)
Danie z tych, co to się samo robi. Uwielbiam takie;-)




Składniki: 
  • 1 kg  giczy cielęcej z kością (4  plastry),
  • mąka pszenna,
  • 1  cebula, 
  • 2  marchewki,
  • 600 g świeżych pomidorów,
  • 250 ml bulionu wołowego, 
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe, 
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz, 
  • olej do smażenia,
gremolata:
  • pół pęczka  natki pietruszki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • skórka starta z 1 cytryny.

Przygotowanie:

Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Kawałki cielęciny oprószyć solą i pieprzem, następnie  obtoczyć w mące. Podsmażyć na oleju do zrumienienia mięso. Odłożyć.
Na tej samej patelni z tłuszczem wrzucić warzywa, smażyć kilka minut mieszając. Powinny się nieco przyrumienić. Dodać posiekane pomidory bez skórki, wlać wino. Poczekać aż trochę odparuje. Dolać bulion. Dodać także tymianek i liście laurowe. Doprawić solą i cukrem.
Warzywa z sosem przelać do płytkiej brytfanny. Na warzywach położyć obsmażone mięso. Na wierzch ułożyć jeszcze kilka gałązek tymianku.  Przykryć pokrywką. Piec wolno ok. 2,5 godzin w  piekarniku nagrzanym do 140 st. C. Pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby odparować i przyrumienić całość. 
W międzyczasie przygotować gremolatę. Liście natki drobno posiekać, skórkę cytryny zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki gremolaty wymieszać.
Wyłożyć całość na półmisek, posypać gremolatą. Podawać z puree ziemniaczanym.




Komentarze

  1. Przygotowane po mistrzowsku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, nigdy o takim przepisiku jeszcze nie slyszam - wyglada mega!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gicz prezentuje się wspaniale. Nie wiedziałam , że istnieje coś takiego jak gremolata :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak rozumieć gicz z kością w plastrach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na zdjęciach. Tak tną mięso u rzeźnika lub można kupić już tak przygotowane plastry z kością.

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne