Ziemniaczane łódeczki z brokułowym nadzieniem
Te ziemniaczane łódeczki mogą być doskonałą przegryzką na imprezie,
ale mogą też być dodatkiem do danie głównego.
Składniki:
- 6-8 ziemniaków,
- pół brokuła,
- 0,5 szklanki startego sera Cheddar,
- oliwa z oliwek,
- 100 g boczku wędzonego,
- szczypiorek,
- sól, cukier, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w lekko słonej wodzie. Ostudzić. W tym czasie brokuł podzielić na różyczki i obgotować w wodzie z cukrem i solą. Po przestudzeniu posiekać i wymieszać z serem. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaków nie obierać. Przekroić na pół i wydrążyć środek, tak, aby zostały nienaruszone skórki, czyli troszkę miąższu przy skórce zostawić. Skropić oliwą i oprószyć solą. Podpiekać z 15 minut w 180 stop.C. Następnie wypełnić farszem brokułowym i zapiekać do zrumienienia, też około 15-20 minut.
W międzyczasie, jak ziemniaki się pieką, pokroić boczek w kostkę lub paski i zrumienić na patelni. Upieczone ziemniaczki wyjąć z piekarnika, posypać boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Dobre są podane zarówno na ciepło jak i na zimno.
Gdyby nie ten boczuś i ser, to byłaby całkiem mało kaloryczna przekąska. Ale od świeta, czy imprezy, mozna sobie poszaleć. Na pewno zrobię! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :)
OdpowiedzUsuńWszędzie gdzie ziemmiaki tam musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielką przyjemnością.
Bardzo smakowite kęski :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysłhttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńO jej, ale to wygląda niesamowicie. Nic tylko się zajadać :P
OdpowiedzUsuńW sam raz na ciepłe dni :) bardzo fajna propozycja, pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńMarzenko ale apetyczne te ziemniaczki :-)
OdpowiedzUsuńApetyczne ziemniaczki! Idealna przystawka na lato!
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły w każdej postaci, teraz spróbuję z podpiekanymi ziemniaczkami (ale boczek sobie odpuszczę, może kiedyś...).
OdpowiedzUsuń