Papryka pieczona z mięsem mielonym i świeżymi ziołami
Nie wiem jakie papryki lubicie najbardziej.
Ja co roku czekam na te białe odmiany.
Dzięki swojej delikatności nadają się do faszerowania,
podkreślają wręcz smak nadzienia.
Zawierają małe gniazda z nasionami i w trakcie pieczenia zachowują swój kształt i wygląd.
Składniki:
- 3-4 papryki białej odmiany,
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-drobiowego lub tylko wieprzowego),
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- olej,
- świeże zioła (mięta, oregano, bazylia, natka pietruszki),
- odrobina wody do wyrobienia mięsa,
sos:
- 0,5 kg świeżych pomidorów (lub z puszki),
- 1 cebula,
- 1-2 listki laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- sól, pieprz, cukier
- 1 łyżka oleju,
- woda lub bulion warzywny,
- ewentualnie białe wino do podlania.
Przygotowanie:
Papryki oczyścić z nasion. Zostawić całe lub przekroić na pół. Mięso dobrze wyrobić z odrobiną wody, olejem, przyprawami i posiekanymi ziołami i cebulą. Nadziewać papryki doprawioną masą. Układać na wysmarowanej olejem blasze. Piec około 40 minut w 180 stop. C.
W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na łyżce oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, poszatkować i wrzucić na patelnię z cebulką. Dusić. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać wodą (bulionem) i winem. Dusić chwilę do odparowania płynu.
Papryki wyjąć i każdy polewa sobie sosem pomidorowym. Sos wcześniej można zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Oj zjadłoby się :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam nadziewane papryki!
OdpowiedzUsuńWpraszam się i już :)
Buziaki!
Ja też kocham białe papryki! :)) Są takie subtelne w smaku i delikatne, masz rację, do faszerowania idealne! :)
OdpowiedzUsuńWow, mega to wygląda. Już z rok takich nie jadłam, dziękuje bardzo :P
OdpowiedzUsuńJa też zawsze czekam na te białe.:)
OdpowiedzUsuńInne toleruję tylko w ajwarze. ;)
No wlasnie...biale...:)
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne!
OdpowiedzUsuń