Zapiekanki z pieczarkami w nowej odsłonie
Nowe oblicze poczciwej zapiekanki z pieczarkami i serem:-)
Była smakiem dzieciństwa.
Obowiązkowym punktem programu na każdej imprezie.
Ulubioną kolacją w rodzinnym domu.
Dzisiaj przedstawiam ją w innej odsłonie -z serem ricotta i dressingiem ziołowym.
Składniki:
- 30-50 dkg pieczarek,
- olej wielkopolski Rzepak&Bazylia,
- 20 dkg sera ricotta,
- pół pęczka świeżej bazylii,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka kromek chleba żytniego,
- sok z cytryny,
- 2-3 papryczki suszone chilli,
- sól pieprz.
Przygotowanie:
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Podsmażyć do zrumienienia na 1 łyżce oleju Rzepak&Bazylia, doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba opiec w tosterze (można pominąć ten etap). Na pieczywie ułożyć grubą warstwę podsmażonych grzybów. Na wierzchu ułożyć ser ricotta rozdrobniony widelcem. Zapiekać w piekarniku do zrumienienia. W tym czasie przygotować ziołowy dressing przez zmiksowanie oleju, ziół, czosnku i papryczek. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polewać sosem gotowe, upieczone zapiekanki.
Przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Przyznam, że jeszcze nie jadłam takiego dania.
OdpowiedzUsuńJa bym się chętnie skusiła ale jak wiesz nie mogę. Powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńto był błąd wchodzić tu o tej porze ;))))
OdpowiedzUsuńMarzenka, powodzenia! przepis jest super!
Marzenko - nawet nie musiałabyś mnie namawiać. Są fantastyczne, aż się same proszą żeby zjeść. :)
OdpowiedzUsuńPyszne i wspaniale skomponowane zapiekanki!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą...
Pyszne... Uwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńzapiekanki mmm super
OdpowiedzUsuńAle pyszna propozycja 😍😍
OdpowiedzUsuńWyborne, chrupkie pełne smaku:)
OdpowiedzUsuńMarzenko, cudowna wersja zapiekanek / grzanek! Zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńU nas w domu robiliśmy właśnie "grzanki", czyli kromki starego chleba z cebulą, pieczarkami (choć często bez nich(, kiełbaską i żółtym serem zapiekane w piekarniku. Teraz też tak czasem robimy. ;)