CHLEBEK BANANOWY
Pewnie w każdym domu zostają banany, których nikt już nie chce jeść.
Wykorzystanie ich w tym chlebku, to danie im drugiego życia:-)
A jak wszystkim smakuje:-)
Składniki:
- 3-4 mocno dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 0,5 szklanki oleju,
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżki mleka,
- można też dodać ulubione bakalie.
Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem. Olej utrzeć z cukrem i jajkami. Do mąki przesianej dodać sodę i proszek do pieczenia. Powoli wsypywać do masy. Dodać banany. Na koniec wlać mleko i wsypać ewentualnie bakalie. Przelać masę do dużej keksówki. Piec około 1h w 180 stop. C.
Bananowy chlebek - pycha! :) Kiedyś udało mi się zrobić taki chlebek, ale od dawna nie miałam okazji. Chyba znalezienie Twojego przepisu to dobry moment za zrobienie takiego chlebka :)
OdpowiedzUsuńZachęcam:-)
UsuńUwielbiam bananowe wypieki, teraz jest na nie świetny czas :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, bo teraz głównie banany kupujemy:-)
UsuńTo ja poproszę taki chlebek! Dzisiaj nie wiem w co ręce włożyć, więc przydałoby się coś dobrego wszamać :*
OdpowiedzUsuńMałgoś, zapakować?:-)
UsuńBardzo często piekę.
OdpowiedzUsuńSmacznego!
:-) Dziękuję:-)
UsuńBardzo lubię banany ale w chlebie jeszcze nie jadłam. Wyobrażam sobie zapach podczas pieczenia :)
OdpowiedzUsuńTo bardziej jak ciasto niż chleb:-)
UsuńJaki cudowne zdjęcia❤❤❤ i ciacho zresztą tez
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
UsuńBrzmi super ;)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje:-)
UsuńBardzo apetyczny chlebek. W sam raz na drugie śniadanie do pracy lub szkoły :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, chleb wygląda rewelacyjnie, z bakaliami jeszcze go nie piekłam
OdpowiedzUsuń