Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność?
Obecnie jest na rynku wiele produktów bezglutenowych, które mogą zastąpić te, które zawierają gluten. Na blogu ma zakładkę z takimi przepisami.
Miałam w swoim życiu epizod z dietą bezglutenową ze względów zdrowotnych. Czyli znam z autopsji jak trudno jest przebrnąć przez takie restrykcje. Zbliżają się święta i zachęcam do korzystania z mojego zbioru, zwłaszcza polecam chleb i ciasta. Są również pierogi, którego swego czasu były wybawieniem dla mojej małej klientki:-)
Miałam w swoim życiu epizod z dietą bezglutenową ze względów zdrowotnych. Czyli znam z autopsji jak trudno jest przebrnąć przez takie restrykcje. Zbliżają się święta i zachęcam do korzystania z mojego zbioru, zwłaszcza polecam chleb i ciasta. Są również pierogi, którego swego czasu były wybawieniem dla mojej małej klientki:-)
Dieta bezglutenowa jest bardzo popularna, według niektórych wręcz modna. Ale nie o trendy tu chodzi.
W uproszczeniu można powiedzieć, że dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z żywienia produktów zawierających pszenicę, jęczmień i żyto, a także owies (ten ostatni głównie ze względu na możliwość zanieczyszczenia innymi zbożami, np. podczas przemiału).
Zawartość glutenu w ziarnie zbóż przedstawia zależność:
pszenica > jęczmień > żyto > owies
Ze wszystkich gatunków zbóż pszenica alergizuje najczęściej. Dlatego też często ona jest tyko wyeliminowana w przypadkach nadwrażliwości na gluten – tak jest w chorobach autoimmunologicznych min. tarczycy i trzustki.
Dla kogo dieta bezglutenowa: oprócz nietolerancji glutenu wskazaniem do stosowania diety jest nadwrażliwość na gluten oraz alergia na pszenicę. Dieta bez tego białka jest też pomocna przy chorobach autoimmunologicznych, m.in. stwardnieniu rozsianym, czy zaburzeniach neurologicznych, takich jak autyzm czy ADHD. Dieta bezglutenowa powinna być stosowana na polecenie i pod kontrolą lekarza, zwłaszcza przy niedożywieniu i specjalnych potrzebach organizmu, np. w okresie rozwoju, ciąży, karmienia czy problemów zdrowotnych.
W uproszczeniu można powiedzieć, że dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z żywienia produktów zawierających pszenicę, jęczmień i żyto, a także owies (ten ostatni głównie ze względu na możliwość zanieczyszczenia innymi zbożami, np. podczas przemiału).
Zawartość glutenu w ziarnie zbóż przedstawia zależność:
pszenica > jęczmień > żyto > owies
Ze wszystkich gatunków zbóż pszenica alergizuje najczęściej. Dlatego też często ona jest tyko wyeliminowana w przypadkach nadwrażliwości na gluten – tak jest w chorobach autoimmunologicznych min. tarczycy i trzustki.
Dla kogo dieta bezglutenowa: oprócz nietolerancji glutenu wskazaniem do stosowania diety jest nadwrażliwość na gluten oraz alergia na pszenicę. Dieta bez tego białka jest też pomocna przy chorobach autoimmunologicznych, m.in. stwardnieniu rozsianym, czy zaburzeniach neurologicznych, takich jak autyzm czy ADHD. Dieta bezglutenowa powinna być stosowana na polecenie i pod kontrolą lekarza, zwłaszcza przy niedożywieniu i specjalnych potrzebach organizmu, np. w okresie rozwoju, ciąży, karmienia czy problemów zdrowotnych.
Oczywiście do stosowania produktów bezglutenowych nie obliguje
nas tylko dieta. Wiele z nich są wręcz wskazane w prawidłowym odżywianiu.
Często wykorzystujemy je w naszej kuchni, nie zastanawiając się
czy zawierają gluten czy też nie. Takie świadome już podjęcie decyzji
o odrzuceniu glutenu wymusza
tylko alergia lub choroba. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby
sięgać po produkty bezglutenowe w
codziennym przygotowywaniu posiłków.
Poniżej zebrane są przykłady produktów bezglutenowych oraz
produktów dozwolonych i przeciwwskazanych w diecie bezglutenowej:
|
||||||||||||||||
Ja zbytnio nie zwracam uwagi na ten aspekt. Ale może powinnam.
OdpowiedzUsuńChleby na rynku zawierają takie składniki, ze starch jeść. Tylko domowy, własnoręcznie zrobiony.
OdpowiedzUsuńWspaniałe pieczywo:)
W niektórych przypadkach moda, u innych konieczność. Chociaż najnowsze badania dowodzą, że to nie gluten jest odpowiedzialny za problemy, tylko fruktoza zawarta w niektórych ziarnach pszenicy.
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem po teście na nietolerancję pokarmową i gluten i wszystkie zboża zakazane łącznie z ryżem i kukurydzą. Na lekarza raczej nie liczę. Przez 3 lata nie porafiono mnie zdiagnozować, sama się zdiagnozowałam, poszłam po prostu na test, obawiam się też że to nie koniec problemów.
OdpowiedzUsuńNie robiłam testów na nietolerancję glutenu, ale już jakiś czas temu zrezygnowałam z pszenicy i nie zamierzam do niej wracać. Ale wciąż używam żytniej mąki i płatków owsianych. Za to od czasu do czasu lubię też stworzyć jakiś bezglutenowy przepis, żeby zadowolić też tę część czytelników :)
OdpowiedzUsuńTabelka bardzo przydatna :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczny wpis! Odebrałam dziś wyniki testów na nietolerancje pokarmowe euroline i okazało się, że właśnie gluten jest jednym z produktów, których nie toleruję. Dzięki Twojemu wpisowi i fantastycznej tabeli, mam już jakieś pojęcie na ten temat, jednak martwię się, czy dam sobie radę sama z nową dietą i nowym stylem życia.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie dieta bezglutenowa jest jedną z najbardziej wymagających diet. Byłam na takiej diecie i wytrzymałam jedynie 2 tygodnie.
OdpowiedzUsuń