Pizza biała z brukselką
Z brukselką to jest tak, że albo się ją kocha, albo nienawidzi.
Ja należę do tej pierwszej grupy, choć w domu wpisuję się do mniejszości.
Kiedyś wpadła mi w oko pizza z brukselką u Thiessy.
Ta jest po moich modyfikacjach i na moim cieście.
Skład:
na ciasto:
( podaję proporcje na 1 kg mąki i każdy niech sobie pomniejszy ilość składników. Zazwyczaj robię z 30-40 dkg na 2-3 pizze)
- 1 kg mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 550 ml ciepłej wody,
- 8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
+
- 15 dkg brukselki,
- 2-3 łyżki śmietany 18% tł.,
- 1 żabek czosnku,
- oregano suszone,
- ser ( pleśniowy lub mozzarella),
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie zrobić nadzienie. Brukselkę pokroić w plastry, wymieszać z oliwą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, polać śmietaną wymieszaną z oregano. Rozłożyć farsz z brukselki, na wierzch rozsypać ser.
Nastawić piekarnik na temp. 220 stopni C. Wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia około 12-15 minut.
Pychotka!
OdpowiedzUsuńja też piekę pizze z brukselką. Mam nawet na blogu...
OOO, nigdy nie robiłam pizzy z brukselką, ale Twoja wygląda tak apetycznie, że na pewno skosztuję ;)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że z brukselką jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńO, nie robiłam jeszcze pizzy z brukselką. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam brukselkę! przepis zapowiada się mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowita, pizza z brukselką to jest to :)
OdpowiedzUsuńMhmm Jadłabym. Dzięki za pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i z chęcią przygotowałabym taką mojej rodzince
OdpowiedzUsuńJa nienawidziłam, ale teraz brukselka wróciła do łask :) I lubię bardzo, a pizzę w ogóle ubóstwiam <3
OdpowiedzUsuńZa brukselką nie przepadam, ale zawsze można zmienić sobie dodatki na pizzy :D
OdpowiedzUsuńPyszna kombinacja! a tak się składa, że w tym sezonie brukselka jest moją warzywną miłością
OdpowiedzUsuń