Chleb od Rodolpha Coustona
Za każdym razem jestem ciekawa jaki wypiek będzie w danym miesiącu w wirtualnej piekarni Amber. I choć zawsze bym chciała brać udział często nie daję rady. Tym bardziej cieszę się, gdy mi się to udaje. Satysfakcja ogromna, a jak jeszcze wszystkim domownikom smakuje, to w ogóle czuję taką euforię...:-) Bezcenne też jest poszerzenie kolekcji wypieków o nowy smak:-)
przepis podaję za Guciem – klik!
Link do oryginalnego przepisu – klik!
Składniki na 2 duże chleby:
- 850g – mąka pszenna typ 650
- 150g – mąka żytnia pełnoziarnista
- 680g – letnia woda (temperatura wyliczona poniżej)
- 18g – soli
- 5g – świeżych drożdży
- 300g – aktywny zakwas pszenny 100%
Na temperaturę powietrza i mąki nie mamy wpływu i dlatego sterujemy temperaturą wody.
Przykład obliczenia temp. wody
55st – temp. w kuchni 22st – temp. mąki (trzymana w kuchni) 22st. = temp. wody 11st
Wykonanie
Wszystkie składniki mieszamy 10 min na pierwszej prędkości i 2 minuty na drugiej prędkości.
Ciasto przykryć i pozostawić na 30 min.
Złożyć, przełożyć do pojemnika, zamknąć lub przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 12 godzin – uwaga bo mocno powiększa objętość i chciało wyskoczyć z pojemnika.
Wyciągnąć z lodówki podzielić na porcje, uformować bochenki i przełożyć do koszyczków. Wyrastanie ok. 2-3 godziny (u mnie po ok. 1.40 godz. już było gotowe).
Pieczemy w temp. 250st przez 15 min z parą. Obniżamy temp. do 190-210 st, wypuszczamy parę
i pieczemy ok. 45 min.
Pięknie wypieczona skórka, aż chce się schrupać!
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb i piękny środek!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że razem piekliśmy pierwszy wiosenny chleb w Piekarni.
Marzenko wspaniale Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńFajnie piec razem w marcu!
Marzenko - piękny chleb. Podzielam Twoje refleksje dotyczące pieczenia :) pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńOjej, ale bym pojadła :)
OdpowiedzUsuńPiękny miękisz Marzenko i niesamowita skórka :-) Marcowe wypiekanie było super, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb. Ja też czekam na zaproszenia Amber jak na najlepszą niespodziankę ;)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb i pięknie się prezentuje. Dziękuję za wspólne marcowe wypiekanie
OdpowiedzUsuńChlebek prezentuje się doskonale:)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Wygląd i apetyczność 10/10! :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje, aż szkoda zjadać😊
OdpowiedzUsuńJakie rasowe dziurki! Piękny i pyszny :))
OdpowiedzUsuńPrzepiękny miękisz ma Twój chleb!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)