Szparagi pieczone z czosnkiem i parmezanem
Dawno mnie nie było.
Ponad tydzień bez komputera i aparatu...
Taki reset dobrze mi zrobił i wracam z pysznymi propozycjami.
Oto jedna z nich.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- 1-2 ząbki czosnku,
- parmezan w kawałku,
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
Szparagi
umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, posolić, skropić oliwą i posypać
pieprzem. Wycisnąć czosnek na wierzch i dobrze wymieszać w naczyniu do zapiekania. Zapiekać około 20 minut w 180 stop. C. Wyjąć z piekarnika i posypać szparagi płatkami parmezanu. Skropić całość sokiem z wyciśniętej cytryny.
Wygląda rewelacyjnie. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPysznie po włosku.
OdpowiedzUsuńSzparagi rządzą!
Mniam! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń