Carpaccio z łososia dojrzewającego


Przepis na łososia dojrzewającego jest w naszej rodzinie od wielu lat.
Wykorzystuję go do takiego carpaccio lub jako składnik nadzienia do spring rolls (klik).
Można go również wrzucić do sałatki albo podać po prostu na kanapce.
Możliwości wiele - jak kto lubi:-)



Składniki:
łosoś dojrzewający:
  • płat łososia ze skórą,
  • 2 główki roztartego czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżeczki vegety naturalnej,
  • pieprz czarny mielony,
  • 4-6 rozdrobnionych ziaren ziela angielskiego,
  • 4-6 rozdrobnionych liści laurowych.
Przygotowanie:
 
Wymieszać wszystkie składniki mieszanki, nałożyć na płat łososia.  Owinąć całość folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 3 dni. Przed spożyciem zdjąć całą przyprawową panierkę.
 
carpaccio:
  • pokrojone cienko po skosie plastry łososia dojrzewającego,
  • kapary w zalewie,
  • oliwa truflowa,
  • parmezan w kawałku,
  • liście sałaty,
  • koperek do dekoracji.
Przygotowanie:
 
Na liściu sałaty ułożyć plastry łososia dojrzewającego. Kapary przepłukać wodą i posiekać. Rozrzucić na łososiu, polać oliwą truflową i całość posypać plasterkami parmezanu. Udekorować danie koperkiem.


Komentarze

  1. To danie wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. I my bardzo lubimy tego łososia.
    Można cieszyć nim podniebienia na różne sposoby!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne