Relish truskawkowy z chilli
Przepyszny sposób na zamknięcie truskawek w słoiku.
Do sera idealny dodatek.
Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie, że w tym roku wszystko szybciej dojrzewa.
Zaskakująco wcześnie mieliśmy szparagi, kwitnące akacje i lipy. Truskawki też już są i są;-)
Jak takie tempo lato nabierze, to w sierpniu urlop będzie w jesiennym nastroju...
Składniki (na 2 małe słoiczki):
- 450 g truskawek,
- 1-2 papryczki chilli,
- 120 g cukru,
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Pokroić truskawki i chilli w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do rondla i
mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu
do czasu. Gdy relish jest zbyt gęsty można podlać odrobiną wody. Przechowywać w
szczelnie zamkniętym słoiczku słoiczku do tygodnia w lodówce. Gdy chcemy zrobić więcej należy zapasteryzować w słoikach.
To coś dla mojego męża.
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńZnakomity dodatek :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kamila:-)
UsuńWspaniały sos do sera, pasztetu i ryby!
OdpowiedzUsuńCoś zdecydowanie wyjątkowego.
Aniu, mówisz, że do ryby też?
Usuń