Relish truskawkowy z chilli


Przepyszny sposób na zamknięcie truskawek w słoiku.
Do sera idealny dodatek.
Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie, że w tym roku wszystko szybciej dojrzewa.
Zaskakująco wcześnie mieliśmy szparagi, kwitnące akacje i lipy. Truskawki też już są i są;-)
Jak takie tempo lato nabierze, to w sierpniu urlop będzie w jesiennym nastroju...
Oj oby nie...






Składniki (na 2 małe słoiczki):  
  • 450 g truskawek,
  • 1-2 papryczki chilli,
  •  120 g cukru,
  •  1/4 szklanki czerwonego octu winnego,
  •  1 łyżka octu balsamicznego,
  •  1/2 łyżeczki soli.
  
Przygotowanie:
 
Pokroić truskawki i chilli w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do rondla i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym  ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy relish jest zbyt gęsty można podlać odrobiną wody. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku słoiczku do tygodnia w lodówce. Gdy chcemy zrobić więcej należy zapasteryzować w słoikach.
 
 


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne