Faszerowana mozzarella
Latem chce się
świeżych i szybkich dań. Zwykle w tym okresie zużywa się dużo warzyw
nadziewanych, smażonych lub pieczonych. Przygotowanie ich wymaga czasu i często
włączonego, gorącego piekarnika. Te nadziewane mozzarelle robi się szybko
i bez gotowania. Przygotowywanie ich zajmuje kilka minut, nie trzeba włączać
pieca i są idealne zarówno jako przystawka, jak i doskonale nadadzą się na
lekki, letni obiad. Co więcej, nadzienie w mozzarelli może różnić się w
zależności od naszej wyobraźni. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do tych
serowych koszyczków?:-)
Składniki (dla 2 osób):
- 2 kulki mozzarelli Galbani,
- pomidorki koktajlowe,
- kilka filetów anchois,
- 1 łyżeczka kaparów z zalewy,
- mała cebula czerwona,
sos:
- 50 ml oliwy z oliwek,
- kilka kropel octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy ostrej,
- można dodać odrobinę wody,
- sól do smaku,
+ rukola do dekoracji.
Przygotowanie:
W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Pomidorki przeciąć na pół, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Kapary przepłukać pod bieżącą wodą, posiekać, dodać do pomidorków i cebuli. Pokroić drobno filety anchois. Wszystko wymieszać z sosem (zostawić trochę do polania całości). Kulki mozzarelli wyjąć z zalewy, odciąć górny plaster i wydrążyć środek łyżeczką. Nadziać powstałe koszyczki sałatką z pomidorków. Faszerowane mozzarelle ułożyć na rukoli i polać sosem.
Przygotowanie:
W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Pomidorki przeciąć na pół, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Kapary przepłukać pod bieżącą wodą, posiekać, dodać do pomidorków i cebuli. Pokroić drobno filety anchois. Wszystko wymieszać z sosem (zostawić trochę do polania całości). Kulki mozzarelli wyjąć z zalewy, odciąć górny plaster i wydrążyć środek łyżeczką. Nadziać powstałe koszyczki sałatką z pomidorków. Faszerowane mozzarelle ułożyć na rukoli i polać sosem.
Idealne danie na tę porę roku.
OdpowiedzUsuńDla mnie to danie na każdą porę roku!
OdpowiedzUsuńUwielbiam.