Piernikowy duet - tatar śledziowy podany na pieczonych batatach


Po raz kolejny tworzę przepis z użyciem moich kochanych pierników Katarzynek.  
Dzisiaj  musiałam chować opakowanie, bo moja dwuletnia wnuczka podbierała mi je z paczki. 
Czyli  w naszej rodzinie już trzecie pokolenie sięga po Katarzynki:-) 
I w dodatku każde z takim samym apetytem;-) 
I nie mogło być inaczej, że to właśnie one były moją inspiracją w konkursie Apetyt na Kopernika. #fckopernik






Składniki:
  • 1 batat,
  • 2-3 filety śledziowe w oleju,
  • 1 jabłko zielone,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 opakowanie pierników bez polewy Katarzynki,
  • 1 ogórek kiszony,
  • olej rzepakowy lub ulubiona oliwa, 
  • sól, pieprz,
marynata:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub ulubionej oliwy,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu spadziowego,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego, 
  • po 1/4 łyżeczki przypraw mielonego ( ziela angielskiego, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej).
Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zanurzyć w niej kawałki śledzia. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Batata obrać, pokroić na grube około 1cm plastry. Skropić olejem, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Rozłożyć na blasze. Posypać pokruszonymi piernikami. Zapiekać około 30-40 minut, aż bataty będą miękkie. Śledzie wyjąć z marynaty, posiekać w drobną kosteczkę. Tak samo pokroić jabłko ze skórką, cebulę i ogórka. Doprawić pieprzem, olejem i garstką pokruszonych pierników. Gdy bataty wystygną, ułożyć na nich tatar ze śledzia używając formówki lub łyżki.





Przepisu  bierze udział w konkursie

Komentarze

  1. Marzenko, jak zwykle czarujesz niebanalną kompozycją smaków i apetycznymi zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm interesujący przepis. To coś zupełnie innego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis!
    Tylko...niestety mam zastrzeżenia co do toruńskich Katarzynek. W swoim składzie mają olej palmowy, który jest bardzo szkodliwy. I zupełnie niepotrzebny, ale to bardzo tani składnik. Raczej nie dawaj ich swojej małej Wnuczce...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne