Piernikowy duet - tatar śledziowy podany na pieczonych batatach
Po raz kolejny tworzę przepis z użyciem moich kochanych pierników
Katarzynek.
Dzisiaj musiałam chować opakowanie, bo moja dwuletnia wnuczka podbierała mi je z paczki.
Czyli w naszej rodzinie już trzecie pokolenie sięga po Katarzynki:-)
I w dodatku każde z takim samym apetytem;-)
I nie mogło być inaczej, że to właśnie one były moją inspiracją w konkursie Apetyt na Kopernika. #fckopernik
Składniki:
- 1 batat,
- 2-3 filety śledziowe w oleju,
- 1 jabłko zielone,
- 1 cebula czerwona,
- 1 opakowanie pierników bez polewy Katarzynki,
- 1 ogórek kiszony,
- olej rzepakowy lub ulubiona oliwa,
- sól, pieprz,
marynata:
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub ulubionej oliwy,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 łyżeczka miodu spadziowego,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- po 1/4 łyżeczki przypraw mielonego ( ziela angielskiego, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej).
Przygotowanie:
Wymieszać
wszystkie składniki marynaty i zanurzyć w niej kawałki śledzia.
Odstawić na kilka godzin do lodówki. Batata obrać, pokroić na grube
około 1cm plastry. Skropić olejem, dodać sól i pieprz. Wymieszać.
Rozłożyć na blasze. Posypać pokruszonymi piernikami. Zapiekać około
30-40 minut, aż bataty będą miękkie. Śledzie wyjąć z marynaty, posiekać w
drobną kosteczkę. Tak samo pokroić jabłko ze skórką, cebulę i ogórka. Doprawić
pieprzem, olejem i garstką pokruszonych pierników. Gdy bataty wystygną,
ułożyć na nich tatar ze śledzia używając formówki lub łyżki.
Przepisu bierze udział w konkursie
Marzenko, jak zwykle czarujesz niebanalną kompozycją smaków i apetycznymi zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńHmm interesujący przepis. To coś zupełnie innego.
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńTylko...niestety mam zastrzeżenia co do toruńskich Katarzynek. W swoim składzie mają olej palmowy, który jest bardzo szkodliwy. I zupełnie niepotrzebny, ale to bardzo tani składnik. Raczej nie dawaj ich swojej małej Wnuczce...