Ajvar
Do zrobienia ajvaru przymierzałam się od lat kilkunastu...
Ależ w swoim życiu straciłam przyjemnych chwil delektowania się nim.
Najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką prosto ze słoika. Mmmm:-)
Składniki na 1 porcję (stanowczo za mało):
- 5 czerwonych papryk,
- 1 duży bakłażan,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka octu,
- olej rzepakowy,
- sól, cukier trzcinowy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki.
Przygotowanie:
Paprykę i bakłażana wstawić do piekarnika na funkcję grill i piec aż skórki będą czarne (około 20-30 minut ). Warzywa wyciągnąć i włożyć do woreczka foliowego na 10 minut. Wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę. Sporo oleju wlać do garnka i podsmażyć około 5 minut, dodać czosnek, koncentrat i przyprawy. Smażyć z 10-15 minut. Zblendować wszystko, ale tak aby wyczuwać kawałki warzyw. Przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10-15 minut.
W sumie to tej porcji nie musiałam pasteryzować, bo cała poszło od razu:-)
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do zrobienia...
Uzależnić się można :)
OdpowiedzUsuńpróbowałem :) przepyszny polecam!
OdpowiedzUsuńJesienne smaki prawda? I jeszcze ta pita... jak podpłomyk��Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :) Polecam z całego serca.
OdpowiedzUsuńNo to lecę po składniki i będę robić :) mam ochotę na taki dodatek do mies :)
OdpowiedzUsuńMniam! Jadłam raz, ale ten smak kocham. Zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś i bardzo mi smakował. Może spróbuję sama zrobić :)
OdpowiedzUsuńChyba mnie namówiłaś ;) akurat mam sporo papryki i bakłażany, więc jest okazja też samodzielnie zrobić :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością spróbuje ten przysmak, bo nigdy nie jadłam czegoś takiego
OdpowiedzUsuńWczoraj jadłam zakupiony w sklepie... A dziś Twój przepis czytam. Muszę więc zrobić też sama.
OdpowiedzUsuńDo Ajvaru nie dodaje się pomidorów czy koncentratu. Dodając pomidory otrzymujemy macedoński pindżur lub bułgarską lutenicę. I smażenie: prawdziwy Ajvar smaży się powoki, około 3 godzin
OdpowiedzUsuń