Szakszuka według Yotama Ottolenghiego
Szakszuka to danie kuchni
bliskowschodniej - bardzo popularne w Izraelu.
Szakszuka dosłownie znaczy „wielki bałagan″.
Te jajka gotowane w pomidorach serwowane są najczęściej na śniadanie.
Choć dla mnie idealnie się nadadzą na lunch czy kolację.
Szakszuka
Yotama Ottolenghi z książki "Jerozolima"
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka pasty harissa,
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
- 1 duża czerwona papryka, pokrojone w 0,5 cm kostkę,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu,
- 3 duże posiekane pomidory,
- 2 średnie jaja,
- 60g Labnech lub jogurtu,
- sól.
Rozgrzać oliwę
na patelni, dodać harissę, koncentrat pomidorowy, paprykę, czosnek,
kumin i sól do smaku. Wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu około 8
minut aż papryki zmiękną. Dodać pomidory, zagotować i dusić, aby powstał
gęsty sos. Doprawić do smaku. Zrobić w sosie dołki na jaja, wbić do nich
jajka, za pomocą widelca zmieszać białka z sosem uważając by nie rozlać
żółtek. Trzymać patelnię na małym ogniu ok 10 minut aż białka się zetną
ale żółtka pozostaną płynne. Odstawić na chwilę patelnie, następnie
przełożyć porcje szakszuki na talerze i podawaj z jogurtem lub serem
labnech.
Nie jadłam jeszcze takiego dania. Wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie, uwielbiam połączenie jajek z pomidorami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pyszna!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię. A książki Ottolenghiego są jednymi z moich ulubionych.