Surówka z białej kapusty ze słoika (30 dniowa)



Moja mama robiła taką z czosnkiem. A będąc kiedyś na wsi u cioci jadłam 30 dniową surówkę z cebulą. Czyli jak kto woli. Jedna i druga pyszna i warta zrobienia. Przygotowana wcześniej bardzo ułatwia życie, gdy nic nie mamy do obiadu. Jaka oszczędność czasu:-) Kończy się zapas i zaraz nastawiam kolejną porcję. Spróbujcie!


Składniki:
  • około 3 kg kapusty białej (tak z 1,5 główki średniej kapusty),
  • 3-4 duże marchewki,
  • 2 cebule lub zamiennie 4 ząbki czosnku,
zalewa:

  • 1 szklanka oleju,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 1szklanka cukru,
  • 1szklanka wody mineralnej niegazowanej,
  • 1 łyżka soli.
Przygotowanie:

Kapustę, obrane marchewki i cebulę poszatkować. Warzywa wymieszać. Zagotować wodę z pozostałymi składnikami zalewy. Wrzącą mieszanką zalewać warzywa. Całość przykryć i odstawić do następnego dnia. Nakładać do słoików ubijając łyżką, dolać zalewy jeśli została.  Wstawić  do lodówki. Sałatkę możemy przechowywać w lodówce do 30 dni.


Komentarze

  1. Przypomniał mi się smak takiej sałatki z dzieciństwa. Może będzie smakowała podobnie... muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie ją zrobię!
    Wygląda i brzmi przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam takiej wersji, z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej wersji surówki nie znałam. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest pyszna. Robiłam ją z tego przepisu i uważam, że jest the best. Zastanawiam się czy można ją od razu zawetować by zrobić sobie zapasy na dłużej:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne