Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)
Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego i niezwykle pysznego.
No i bardzo słodkiego, ale mimo tego bardzo uzależniającego.
Kończysz kawałek i już marzysz o kolejnym...:-)
Lubicie takie słodkie ciasta?
Przepis zaczerpnięty od Davida Lebovitza po moich zmianach.
Składniki:
ciasto:
180 g mąki,
2 łyżeczki cukru,
1/4 łyżeczki soli,
100 - 120 g masła
180 g mąki,
2 łyżeczki cukru,
1/4 łyżeczki soli,
100 - 120 g masła
1-2 łyżki lodowej wody,
1 żółtko,
masa:
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 1/2 szklanki syropu złocistego (golden syroup) lub syropu klonowego,
- 3 duże jaja,
- 4 łyżki roztopionego masła, solone lub niesolone,
- 3 łyżki bourbonu (pominęłam),
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka zmielonego (suszonego) imbiru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 szklanki (225 g) orzechów pekan, lekko prażone, bardzo grubo posiekane,
- 1/4 szklanki (50g) kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego (pominęłam).
Przygotowanie:
Zaczęłam od przygotowania złotego syropu.
syrop złocisty ( na bazie przepisu klik):
- 40 g cukru
- 10 g wody
Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Zagotować i nie mieszać. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje i
całość będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor. Zdjąć z palnika.
+
- 200 g cukru,
- 120 g wrzącej wody.
- 1 łyżka soku z cytryny.
Ostrożnie do gorącej mieszaniny dodać
wrzącą wodę (ostrożnie, bo dosyć gwałtowna jest to reakcja). Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu (nie mieszając w ogóle podczas gotowania!) aż syrop zgęstnieje. Przelać do słoiczka aby wystygło.
Wyrobić ciasto. Wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać schłodzone masło, posiekać i wymieszać. Dodać żółtko, wyrabiać, gdy jest zbyt gęste dodać lodowatą wodę. Uformować ciasto w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni lub między dwoma kawałkami papieru pergaminowego, aż osiągnie średnicę około 33 cm. Przenieść na 23 cm formę do tarty. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC. Ponakłuwać ciasto widelcem. Wyłożyć na ciasto folię aluminiową i obciążyć suchą fasolą. Piec, aż ciasto się ułoży i zacznie się rumienić ( około 15minut). Zdjąć folię z obciążeniem i piec ciasto jeszcze około 5 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180ºC.
Aby wykonać nadzienie, w dużej misce wymieszać brązowy cukier, syrop złocisty, jajka, roztopione masło, burbon, świeży imbir, zmielony imbir, wanilia i sól. Dodać orzechy pekan. Wlać masę na podpieczony spód. Piec od 45 do 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni lub między dwoma kawałkami papieru pergaminowego, aż osiągnie średnicę około 33 cm. Przenieść na 23 cm formę do tarty. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC. Ponakłuwać ciasto widelcem. Wyłożyć na ciasto folię aluminiową i obciążyć suchą fasolą. Piec, aż ciasto się ułoży i zacznie się rumienić ( około 15minut). Zdjąć folię z obciążeniem i piec ciasto jeszcze około 5 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180ºC.
Aby wykonać nadzienie, w dużej misce wymieszać brązowy cukier, syrop złocisty, jajka, roztopione masło, burbon, świeży imbir, zmielony imbir, wanilia i sól. Dodać orzechy pekan. Wlać masę na podpieczony spód. Piec od 45 do 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Ależ ta tarta musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńMusi wspaniale smakować!
OdpowiedzUsuńGdyby nie orzechy, mogłabym ją jeść pasjami...
Łał! Ależ musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńTarty, to jedne z moich ulubionych ciast. Ta z Twojego przepisu wygląda obłędnie! W takiej kombinacji składników, jeszcze nie robiłem tarty. Najwyższy czas, żeby chyba spróbować :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń