Kurczak z fasolą i pomidorami - danie jednogarnkowe


Tak jak mówiłam, przy okazji wpisu z testowania garnka próżniowego Happycall Vacuum (klik), że wrócę z przepisami jednogarnkowymi - i właśnie prezentuję jeden z nich. 
Polecam tak przygotowanego kurczaka, zwłaszcza w ten zimowy czas. 
Rozgrzewa, dopieszcza kubki smakowe i daje poczucie szczęścia:-) Tak, tak - nie żartuję:-)


Składniki:
  • 6 udek z kurczaka bez kości,
  • 1 puszka pomidorów koktajlowych lub pokrojonych w kostkę,
  • 1 puszka fasoli białej gotowanej (można użyć suchej wcześniej namoczonej i ugotowanej),
  • 1 cebula,
  • kolendra mielona, kumin, oregano, szczypta cynamonu,
  • płatki chilli,
  • sól, cukier i pieprz,
  • suszona kolendra do posypania (można użyć świeżej),
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:
Podsmażyć na 1 łyżce oleju doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Po zrumienieniu dorzucić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Na chwilę zamknąć pokrywę garnka i dusić razem. Następnie dorzucić pomidory, fasolkę i przyprawy do smaku. Ewentualnie podlać wodą i dusić pod przykryciem nie dłużej jak 20-30 minut. Doprawić do smaku przyprawami (ostrożnie z cynamonem i chilli). Podawać jako samodzielne danie, ewentualnie z pieczywem lub ryżem. Posypać natką pietruszki lub kolendrą (u mnie suszona kolendra).
Potrawę można przygotować również w zwykłym garnku, ale wtedy fasolę wrzucić, jak już całość będzie gotowa. Chwilę podgrzać (około 3-4 minut) i podawać.




  Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej

Komentarze

  1. Awesome! Its actually remarkable article, I have got much clear idea on the topic
    of from this post.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe i sycące danie.
    Świetny jest ten garnek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie i ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie idealne dla mnie. Bardzo lubię kurczaka i fasolę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne