Pierogi z jarmużem
Urlop się kończy i czas wrócić do normalnego funkcjonowania.
Ciężko się zebrać...
Po świątecznym obżarstwie chce mi się czegoś zielonego.
Pewnie nie tylko mi;-)
Co powiecie na pierogi z takim farszem?
Składniki:
na ciasto:
- 500g mąki,
- kefir duży 400 ml,
- sól,
farsz:
- 500 g liści jarmużu,
- 100 g sera cheddar,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Jarmuż umyć i powycinać nerwy. Pociąć na drobno. Cebulę poszatkować w kosteczkę i usmażyć na oliwie, dodać liście jarmużu i czosnek drobno posiekany. Dusić do miękkości. Podlać ewentualnie wodą, aby zmiękł. Odstawić do ostygnięcia. Dodać starty ser.
Wyrobić
z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania
mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta
może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i
wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić
brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie
chwilę jeszcze po wypłynięciu.
Przyznam, że takich pierogów jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. Też się ostatnio polubiliśmy z jarmużem :)
OdpowiedzUsuńNietypowe połączenie, ale na pewno warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńPoproszę wielką porcję!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi i jarmuż.
Brzmią super. Przyznaję się, że jeszcze nigdy nie próbowałem pierogów z jarmużem :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Z jarmużem jeszcze pierogów nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńJarmuż to nie moja bajka, ale w tym wydaniu niezwykle mnie pociąga.
OdpowiedzUsuń