Miseczka kaszy z grzybami i pieczoną brukselką ( Polenta bowl )
Ostatnio mam jazdę na polentę, a ta miseczka z dodatkami stanowi idealne zimowe danie. I przy tym jest łatwe, smaczne i sycące.
Sezonowe dodatki są inspiracją na ten mroźny czas.
Brukselka pieczona, lekko chrupiąca i dodatek duszonych grzybów tworzą wyjątkowo odżywczy posiłek.
I co najfajniejsze - można go spożywać na śniadanie, obiad czy kolację:-)
Składniki:
polenta:
- 0,5 szkl. kaszki kukurydzianej,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżeczka Vegety Natur do kaszki,
- 1 łyżeczka masła,
- 2-3 łyżki startego parmezanu,
- 100 g brukselki,
- 100 g drobnych pieczarek,
- 100 g boczniaków,
- 1-2 łyżki śmietany 18% tł.,
- Vegeta Natur do smaku do grzybów,
- sól, pieprz,
- 1 ząbek czosku,
- oliwa z oliwek,
- koperek,
Przygotowanie:
Do gotującej wody z Vegetą Natur, dodać masło i powoli wsypać kaszkę kukurydzianą. Ciągle mieszając gotować około 20-30 minut. Na koniec wsypać parmezan. Odstawić.
W międzyczasie brukselkę pokroić na połówki lub ćwiartki, skropić oliwą i posypać solą i pieprzem. Zapiekać w 180 stop. C przez około 20-30 minut do zrumienienia.
Na oliwie podsmażyć pokrojone na ćwiartki pieczarki i rozdrobnione boczniaki, doprawić Vegetą Natur, pieprzem. Wcisnąć czosnek i dodać koperek. Chwilę dusić, dodać śmietanę i podlać odrobinę wody.
Do miseczki wyłożyć polentę, na wierzchu ułożyć brukselkę i duszone grzyby. Posypać koperkiem.
Wygląda dobrze, tylko ta brukselka. Nie lubię jej.
OdpowiedzUsuńPoproszę tę miseczkę...
OdpowiedzUsuńZjem wszystko!
ciekawy i oryginalny przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńBardzo lubię brukselki:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię polentę, w tym wydaniu będzie świetna
OdpowiedzUsuń