Polenta burgery z sałatką ze świeżego jarmużu z karmelizowaną cebulą
Polenta burgery przygotowałam specjalnie na akcję Vegeta Natur - danie zainspirowane naturą.
Wg mnie wykorzystanie sezonowych produktów w danej porze roku jest najlepszą alternatywą, aby żyć w zgodzie z naturą. Burgery zapakowane w zgrillowane kawałki polenty i podane z sałatką ze świeżego jarmużu z karmelizowaną cebulką to moja propozycja na inspirację naturą:-) Mówię Wam - czad:-)
Składniki:
polenta:
- 1,5 szkl. kaszy kukurydzianej,
- 4-5 szklanek wody,
- 2 łyżeczki Vegety Natur,
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła,
- olej lub oliwa do zgrillowania,
sałatka z jarmużu:
- kilka gałązek świeżego jarmuzu,
- 1 cebula,
- szczypta Vegety Natur,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka musztardy z gorczycą,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
burgery:
- 0, 5 kg mięsa wołowego zmielonego,
- 1 łyżka musztardy ostrej,
- 1 łyżka oleju,
- Vegeta Natur do smaku
sos:
- 2 łyżki musztardy ostrej,
- 2 łyżki kechupu,
- 2 łyżki majonezu,
+ dodatki warzyw ulubione (sałata, pikle...)
Przygotowanie:
Zagotować wodę z masłem i vegetą. Wrzucić powoli kaszkę ciągle mieszając. Gotować około15 minut lub do czasu, gdy polenta zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Przelać polentę do płaskiej blachy do pieczenia i rozprowadzić równo, wygładzając spodem łyżki, by powstało ciasto grubości 1- 1,5 cm. Zostawić do wystygnięcia. Polentę w tym stanie można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Przed podaniem wyciąć koła, posmarować cienką warstwą oliwy, po czym usmażyć z obu stron na patelni grillowej.
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na odrobinę oliwy i skarmelizować ją z cukrem i szczyptą vegety na patelni, następnie dodać musztardę, ocet balsamiczny i resztę oliwy. Chwilę dusić. Gorącą zalewą zalać drobniutko posiekany i pozbawiony nerwów jarmuż. Wymieszać dobrze z cebulką.
Mięso
wymieszać z musztardą, olejem, przyprawami. Dodać odrobinę wody i
wyrabiać, aż stworzy zwartą konsystencję . Formować płaskie kotlety i
podsmażyć na grillu lub patelni grillowej.
Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Nakładać warstwowo: zgrillowana polenta, sałatka z jarmużu, mięso, sos, dodatki warzywne (sałata, pikle), zgrillowana polenta.
Wygląda przepysznie. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy i zdrowy przepis.
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko z polentą.
Marzą mi się takie kolory na talerzu! Chyba muszę coś takiego w końcu przygotować :)
OdpowiedzUsuńTa sałatka z jarmużu bardzo mnie zaintrygowała :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zastąpienie bułki. Polenta w takiej odsłonie, jak dla mnie odkrywcza i nowatorska.
OdpowiedzUsuń