Tosty z kozim serem, szparagami, groszkiem cukrowym i rzodkiewką
A u mnie kolejna propozycja śniadaniowych tostów.
Przezornie zamroziłam w sezonie zielone szparagi,
żeby zimą móc cieszyć się nimi.
Dają ogromny power.
Wystarczy kilka sztuk, dodatkowo groszek cukrowy
i wiosna na talerzu :-)
Składniki:
- kilka kromek pieczywa lub bagietki,
- oliwa z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 szalotka,
- 1 twarożek kozi,
- pęczek zielonych szparagów,
- garść groszku cukrowego,
- pęczek rzodkiewki,
- 1 mała papryczka chili,
- świeże zioła (szczypiorek, bazylia),
- sól, pieprz i cukier.
Przygotowanie:
Szalotkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżeczce oliwy.
Wystudzić i wymieszać z twarożkiem
kozim. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi zielone i groszek cukrowy zblanszować
w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wrzucić do miski z lodem i zimną wodą na
kilka sekund. Osuszyć. Wymieszać z plastrami rzodkiewki. Skropić oliwa i
doprawić przyprawami. Kromki pieczywa
opiec w tosterze lub w piekarniku . Jeśli w piekarniku to posmarować
mieszaniną oliwy i czosnku. Jeśli w tosterze to posmarować mieszaniną po
opieczeniu. Nałożyć twarożek, potem szparagi, groszek i rzodkiewkę. Posypać na
wierzchu ziołami i pokrojoną papryczką chili.
Ależ wiosennie, ależ kolorowo, ależ smacznie :) cudowne śniadanie, uwielbiamy tosty, ale ja niestety o zamrożeniu szparagów nie pomyślałam :( w tym roku zamrożę na bank :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, aż chce się je jeść :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo. Ciekawy przepis, jak będzie okazja to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle apetycznie. Pyszne jedzonko.
OdpowiedzUsuńTosty wyglądają smakowicie i z pewnością takie są. Zgłodniałam. A przepis wypróbuję :).
OdpowiedzUsuńAle apetyczne przystawki :) akurat na sobotnie spotkanie z bliskimi :)
OdpowiedzUsuńŚniadaniowe tosty!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki wariant pysznego śniadania.
Wyglądają przepysznie. Na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńA kto zapomniał zamrozić szparagi, ten jadł grzanki z kozim serem i rzeżuchą. ;)
OdpowiedzUsuń