Ryż basmati ugotowany w zielonej herbacie z pieczonym bakłażanem
I znowu mój ukochany bakłażan:-)
Tym razem upieczony z cebulką i oregano.
Podany do ryżu basmati ugotowanego w zielonej herbacie.
Inspiracją tego dania była dla mnie książka "Jedz" Nigela Slatera.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu basmati,
- 2 torebki zielonej herbaty firmy Teekanne,
- 2 szklanki wody,
- 1 spory bakłażan,
- 1 cebula,
- oregano suszone,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Zaparzyć 2 szklanki zielonej herbaty. Ryż wcześniej należy namoczyć przez 30 minut, następnie wysuszyć i gotować przez 10 minut w herbacie w proporcji 1:2 , czyli 2 szkl. herbaty na szklankę ryżu. Odstawić na kolejne 5 minut pod przykryciem, żeby doszedł. Ryżu podczas gotowania nie należy mieszać. Dzięki temu będzie sypki.
Bakłażana pokroić na plastry, posolić i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć każdy plaster. Cebulę pokroić na półplasterki, ułożyć na blasze, na wierzch ułożyć bakłażana, polać oliwą, i skropić sokiem z cytryny. Posypać solą, pieprzem i oregano. Zapiekać w 18- stopniach, aż bakłażan będzie miękki, około 20-30 minut. Podawać z ryżem.
Właśnie dzisiaj miałam ochotę na ryż :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym ze smakiem.