Podpłomyk z pomidorami i jajkiem
Lubicie podpłomyki?
Jeśli tak, to zachęcam do takiej formy ich przygotowania.
Można użyć gotowej pity przekrojonej na pół:-)
Teraz na biesiady z przyjaciółmi będzie fajną przekąską.
Składniki:
- 2 chlebki pita gotowe (lub przygotowane podpłomyki z mąki i wody),
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
- 1-2 cebule,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, ostra papryka, cukier,
- 3-4 jajka ugotowane na twardo,
- ser cheddar w kawałku,
- szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka do zeszklenia. Dodać koncentrat pomidorowy, podlać wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Doprawić na ostro przyprawami. Pity przekroić na pół (2 podpłomyki powstaną). Na każdą część rozłożyć sos z cebulą, ułożyć plastry jajek. Posypać serem startym na tarce jarzynowej. Zapiekać w temp. 180 stop. C. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.
Wygląda bardzo apetycznie. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda i z chęcią bym zjadla :)
OdpowiedzUsuńZ jajkiem! Pysznie.
OdpowiedzUsuń