Podpłomyk z pomidorami i jajkiem


Lubicie podpłomyki?
Jeśli tak, to  zachęcam do takiej formy ich przygotowania.
Można użyć gotowej pity przekrojonej na pół:-)
Teraz na biesiady z przyjaciółmi będzie fajną przekąską.
Szybko i bardzo smacznie.





Składniki:
  • 2 chlebki pita gotowe (lub przygotowane podpłomyki z mąki i wody),
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
  • 1-2  cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, ostra papryka, cukier,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo,
  • ser cheddar w kawałku,
  • szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka do zeszklenia. Dodać koncentrat pomidorowy, podlać wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Doprawić na ostro przyprawami. Pity przekroić na pół (2 podpłomyki powstaną). Na każdą część rozłożyć sos z cebulą, ułożyć plastry jajek. Posypać serem startym na tarce jarzynowej. Zapiekać w temp. 180 stop. C. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.






Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne