Tost z dynią, avocado, szparagami i groszkiem
Wiosną lubię kolorowe kanapki na talerzu.
W końcu je się oczami.
Dzięki mrożonym warzywom możemy przygotować takie i cieszyć się nimi przez cały rok.
Dzięki mrożonym warzywom możemy przygotować takie i cieszyć się nimi przez cały rok.
Chwilę tylko trwa ich przygotowanie.
Dostępność poza sezonem naszych ulubionych warzyw
czy owoców pozwala na tworzenie ulubionych potraw w każdym dniu w roku.
czy owoców pozwala na tworzenie ulubionych potraw w każdym dniu w roku.
Składniki:
- kilka kromek chleba żytniego na zakwasie,
- pół pęczka szparagów zielonych,
- opakowanie mrożonej dyni w kostce Hortex,
- opakowanie groszku zielonego mrożonego Hortex,
- 1 avocado,
- 2 łyżki majonezu,
- po 1 łyżce świeżej posiekanej bazylii i szczypiorku,
- sól, pieprz,
- chilli,
- oliwa z oliwek,
Zagotować wodę z solą i wrzucić groszek. Gdy będzie miękki odcedzić i przelać zimną wodą. Na łyżce oliwy podsmażyć 2 garstki dyni, dodać sól, pieprz i chilli. Dusić do chwili, gdy będzie miękka.
Zioła wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni grillowej z łyżką oliwy obsmażyć zielone szparagi. Na koniec wrzucić i opiec kromki chleba. Każdą posmarować ziołowym majonezem. Ułożyć szparagi, na wierzch dynię, avocado i posypać groszkiem. Doprawić przyprawami i skropić oliwą.
Czuję, że ten smak by mi się spodobał. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie teraz :) Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite :) uwielbiam tosty, te z warzywami również, na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńCiekawe smaki. Zawsze byłam tradycjonalistką jeśli chodzi o tosty
OdpowiedzUsuńChyba muszę się wybrać na zakupy, bo smaku mi takiego narobiłaś, że szok
OdpowiedzUsuńOjej ależ tu pyszności :) aż mi się zachciało tego zjeść :) ja to uwielbiam takie rzeczy :)
OdpowiedzUsuńMniam.... Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jakiego apetytu narobiłaś mi tymi tostami! Wszamałabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńCudne! A mam jeszcze spory zapas dyni w zamrażarce i nawet ostatnio zastanawiałam się co z niej zrobić 😊
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńLubię takie śniadania...
Super pomysł na weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków. Lubię dynię i szparagi. Zwykle każde jadałam głównie w sezonie, a więc w zupełnie innym czasie, ale teraz właśnie można sobie te sezony na warzywa "poprzesuwać:. :-)
OdpowiedzUsuń