CIASTO MARCHEWKOWE
Bardziej mu do jesiennego ciacha, ale córka moja wpadła w wir pieczenia (chyba przed sesją).Do kuchni raczej się nie pchała - tym bardziej trzeba to wykorzystać;-)
Dlatego dziś wrzucam ciasto marchewkowe, pyszne i niesezonowe. W całości zrobione przez młodą. Ciekawe co jeszcze będzie nam dane kosztować w tym nerwowym dla Niej okresie;-)
Składniki:
- 200 g drobno startej marchewki,
- 50 g orzechów włoskich,
- 2 jajka,
- 150 g cukru pudru,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- 75 g startego jabłka,
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
- 150 g kremowego serka typu Philadelphia,
- 50 g miękkiego masła,
- 80 g cukru pudru,
- orzechy włoskie do dekoracji.
Jajka ubić z cukrem pudrem do uzyskania białej i puszystej masy. Dolewać porcjami olej ciągle miksując. Dosypać marchewkę, posiekane orzechy, jabłko i wiórki. Wymieszać łyżką. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wylać do formy (blaszki 35x25 cm lub tortownicy 24 cm). Piec około 1 h w nagrzanym piekarniku do 150-160 stop. C lub do suchego patyczka.
Serek ubić z masłem i cukrem pudrem. Polewę włożyć na chwilę do lodówki (około 20 minut). Rozsmarować na wystudzonym cieście. Udekorować orzechami.
Marchewkowe to ja zawsze!
OdpowiedzUsuńBez orzechów poproszę...
:-) Robi się :-)
UsuńCała moja rodzina uwielbia ciasto marchewkowe.
OdpowiedzUsuńNo właśnie aż dziwne, że u na pojawiło się ono po raz pierwszy. Nadrobimy:-)
UsuńPrzyznam, że jeszcze nie jadłam takiego ciasta.
OdpowiedzUsuńWiolu, koniecznie do nadrobienia:-)
UsuńJa na ciasto marchewkowe zawsze mam chęć! Świetnie jej się upiekło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamila
Usuń☺️
Ja od tak długiego czasu zbieram się do zrobienia ciasta marchewkowego, że aż wstyd. To wygląda cudnie. Mam nadzieję, że mnie to wreszcie zmobilizuje i ciasto zawita i na moim stole.
OdpowiedzUsuńMiałam dokładnie tak samo☺️
UsuńMarchewkowe jest dobre na każdą porę, znam bardzo lubię, ale ta polewa mnie zainteresowała, koniecznie muszę jej spróbować :) z nią ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTa polewa jest boska. I bardzo dobrze pasuje do tego ciacha ☺️
UsuńZ taką polewą jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam. Pasuje idealnie ☺️
UsuńTakiego to jeszcze nie jadłam. Wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńZapraszam☺️
UsuńMarchewkowe to moje ulubione zaraz po szarlotkach :) moje szczęście że moja córcia też lubi piec i często piecze te ciasteczko :) narobilas mi smaka :)
OdpowiedzUsuńI o to chodziło z tym smakiem😉
UsuńJak patrzę na te frykasy to samym wzrokiem zjadam
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺️
UsuńAż nabrałam ochoty na pieczenie. Na niedzielę koniecznie.
OdpowiedzUsuńCieszę się ☺️
UsuńUwielbiam ciastko marchewkowe. Twoje wygląda również bardzo apetycznie i aż chce sie je od razu zjeść ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ☺️
UsuńChyba jedyne ciasto, które lubię bezgranicznie to właśnie marchewkowe. Wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa efektu końcowego ☺️
Usuń