Pierogi drożdżowe z pokrzywą
Pierogi drożdżowe pieczone mają dla mnie szczególne znaczenie. Przypominają mi dzieciństwo. Moja mama często robiła je, a wcześniej moja babcia... Na szczęście przejęłam w rodzinie przepis i umiejętność ich robienia:-) I mogę dalej przekazać je mojej córce i wnuczce:-) Skusiłam się na taki pokrzywowy farsz. Pewnie mama byłaby zachwycona taką propozycją. Pokrzywa przez większość uważana za parzący chwast, a w rzeczywistości jest rośliną pełną witamin i składników mineralnych. Jej liście bogate są w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2,
kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem.Przyznacie sami, że to mała apteka i akurat teraz mamy jej dostatek - więc korzystajmy z jej dobrodziejstw.
Listki młodej pokrzywy można też wykorzystać do przygotowania zupy (klik) i ciasta (klik).
Dzięki takim przepisom przekazywanym przez nasze mamy posiadamy umiejętność przywoływania wspomnień. Możemy odtwarzać chwile kiedy byliśmy z najbliższymi, których już nie ma. To niezwykły dar.
W Manufakturze Wielkopolskiej powstają produkty inspirowane dawnymi recepturami, a każdy z nich doprawiony jest szczyptą nostalgii. Dbają o to, by do konfitur, soków, sosów i pozostałych produktów trafiały świeże i zdrowe plony z wielkopolskich upraw. Dzięki naturalnym metodom konserwacji przetwory są zdrowe.
Jeśli chcecie zrobić prezent najbliższym mam dla Was zniżkę 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10.
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.
Dzięki takim przepisom przekazywanym przez nasze mamy posiadamy umiejętność przywoływania wspomnień. Możemy odtwarzać chwile kiedy byliśmy z najbliższymi, których już nie ma. To niezwykły dar.
W Manufakturze Wielkopolskiej powstają produkty inspirowane dawnymi recepturami, a każdy z nich doprawiony jest szczyptą nostalgii. Dbają o to, by do konfitur, soków, sosów i pozostałych produktów trafiały świeże i zdrowe plony z wielkopolskich upraw. Dzięki naturalnym metodom konserwacji przetwory są zdrowe.
Jeśli chcecie zrobić prezent najbliższym mam dla Was zniżkę 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10.
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.
Składniki:
Ciasto:
- około 0,25 kg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pierogów,
- 0,5 szkl. mleka,
- 2,5 dkg drożdży,
- szczypta soli i cukru,
- 1-2 łyżki oleju.
Farsz:
- około 30 dkg ugotowanych ziemniaków,
- 100 g listków młodej pokrzywy,
- 1 cebula,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz.
Sos:
- 100 ml śmietany 12%,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól.
Przygotowanie:
Zrobić farsz. Cebulkę z czosnkiem podsmażyć do zeszklenia na maśle. Posolić. Dodać sparzone listki pokrzywy. Ziemniaki jeszcze ciepłe pognieść, dodać podsmażoną pokrzywę z cebulą i czosnkiem. Zblendować wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Składniki sosu wymieszać i doprawić czosnkiem i solą. Odstawić, żeby się przegryzło.
W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajko, sól, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę,wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować cienko i szklanką wycinać kółka. Nakładać farsz, zlepić brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać chwilę, aż podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. i posypać czarnuszką. Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia. Podawać z sosem czosnkowym.
Nawet nie wiedziałam, że pokrzywę traktować jak nadzienie. Fajnie.
OdpowiedzUsuńWiolu, nawet ciasto z niej piekę ☺️
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pokrzywę i pierogi ulepię z zagniatanego ciasta.
Ja jeszcze nie miałam okazji próbować smaku pokrzywy, ale najwidoczniej wszystko przede mną :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie! U mnie w pierogowym farszu jest pokrzywa z twarogiem.
OdpowiedzUsuń