Zupa rybna po tajsku
Zupę rybną dla nas zawsze przygotowuje mój tata. Kiedy więc pada propozycja jej uwarzenia - chętnie ją przygarniamy:-) Wrzucam przepis na ten specjał, bo niejednokrotnie Ci, co mieli okazję spróbować, prosili o recepturę. Oto i ona:-)
Składniki:
bulion rybny:
- głowy, skóry z ryby i ości (zamrożone lub ze świeżych ryb)
- włoszczyzna (por, seler, marchewki i pietruszka),
- sól,
zupa:
- 2 litry bulionu rybnego lub warzywnego,
- 1 kg mięsa ryb (najczęściej dorsz i łosoś),
- marchewki z bulionu,
- 1 opakowanie makaronu ryżowego (150 g),
- 2 cebule,
- 2- 3 ząbki czosnku.
- oliwa z oliwek,
- 1 ostra papryczka chili,
- 2-3 cm świeżego imbiru,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Najczęściej kiedy kupujemy całe ryby tata filetuje je i zabiera pozostałości do bulionu rybnego. Z warzyw i resztek rybnych ugotować bulion, przecedzić, kawałki mięsa pooddzielać od ości. Odłożyć też marchewkę.
Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i imbir pokrojone w drobną kosteczkę. Dorzucić posiekana papryczkę chili. Podlać sosem sojowym i rybnym. Mięso ryb pokroić w kostkę, posypać pieprzem i solą oraz skropić sokiem z cytryny. Zalać warzywa z patelni bulionem. Pogotować chwilkę, wrzucić pocięty makaron ryżowy. Po kilku minutach wrzucić kawałki ryb, to mięso wcześniej oddzielone od ości i marchewkę z bulionu pokrojoną w słupki. Gotować wszystko kilka minut aż ryby dojdą do siebie. Doprawić cytryną, sosem sojowym, sosem rybnym i pieprzem. Można udekorować kolendrą lub natką pietruszki.
O nie, to zdecydowanie nie dla mnie. Nie mój smak.
OdpowiedzUsuńSzkoda. Jest naprawdę pyszna☺️
UsuńTaka zupa jest pyszna. Twój tata wie co dobre :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Pozdrawiam ☺️
UsuńUwielbiam zupy rybne!
OdpowiedzUsuńW każdej wersji mi smakują.
Aniu, mam podobnie ☺️
UsuńCałe mnóstwo przepisów pyszności pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI ja pozdrawiam☺️ bardzo mi miło.
UsuńJeszcze w zupach rybnych nie gustowałam, ale spróbuję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz to nadrobić☺️
UsuńMMM aż ślinka cieknie, gdy oglądam zdjęcia. Chętnie wypróbuje Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. I daj znać czy smakowało☺️
UsuńMarzenka, teraz to i ja zapragnęłam takich smaków. Mój syn zafascynowany jest kuchnią tajską, więc podrzucam mu przzepis :)
OdpowiedzUsuńMiło mi będzie ☺️ Ciekawe co powie☺️
UsuńMy zupy rybne często jadamy bo ryby u nas dużo jest :) także z chęcią wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Jestem ciekawa czy posmakuje. Pozdrawiam ☺️
UsuńWspaniała zupa, moje smaki :) chętnie spróbuję, wspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam ☺️
UsuńNie wiem czemu, ale im jestem starsza to bardziej lubię zupy, a ta wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńW sumie coś w tym jest. Dziękuję ☺️
UsuńRyby to dla mnie wyzwanie, ale Twój przepis jest bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńRobi się błyskawicznie, a smakuje obłędnie.
UsuńBardzo lubię zupy rybne. Muszę takiej z prawdziwego zdarzenia spróbować (zrobić oczywiście). :)
OdpowiedzUsuńNo ma się rozumieć ☺️
UsuńMnóstwo pysznych smaków w tej miseczce. Chętnie wypróbuję na bazie łososia :)
OdpowiedzUsuńTu jest dirsz z lososiem, ale pewnie i sam Łosoś byłby pyszny☺️
UsuńMoje smaki, fantastyczne połączenie dania lekkiego i sycącego a do tego zdrowego :)
OdpowiedzUsuń