Bajgle - 3 wersje śniadaniowe
Modne kanapki serwowane na śniadania w bistro przyciągają młodych ludzi, zabieganych,
którzy nie mają czasu na przygotowanie posiłku na wynos.
Córka, studiując z dala od domu, często przesyła mi zdjęcia z takich śniadaniowych wypadów ze swoją grupą.
Od razu przypomina się mój bar studencki w budynku A1 Politechniki Wrocławskiej,
z serwowaną sałatką jarzynową modyfikowaną różnymi dodatkami, fasolką po bretońsku lub flakami.
Nie było takich fajnych porannych posiłków.
I albo po drodze kupiona sucha bułka z kefirem, albo oferta barowa musiała wystarczyć.
Po otrzymaniu bajgli z berlińskiej piekarni Fine Bagels,
jak również przywiezionych z Łodzi przez moje dziecię,
takimi śniadaniami się teraz w weekendy raczymy :-)
Bajgiel z serem halloumi i awokado
Składniki:
- 2 bajgle
- ser halloumi (po 2-3 plastry na bajgla)
- pomidory suszone w oleju,
- sałata,
- 1 awokado,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sok z limonki lub cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Z awokado usunąć pestkę i obrać ze skórki. Widelcem rozetrzeć miąższ na pastę, wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić oliwą, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Ser usmażyć na patelni grillowej. Bajgle przekroić, można przyrumienić w tosterze. Każdą połówkę posmarować pastą z awokado. Na dolnej części ułożyć warstwowo: sałatę, ser zgrillowany i pomidory suszone z zalewy. Przykryć drugą połówką bajgla.
Bajgiel z serkiem kremowym i łososiem
Składniki:
- 2 bajgle
- ser kremowy śmietankowy lub chrzanowy,
- plastry łososia wędzonego,
- koperek
- 1 cebula czerwona
- kilka plasterków cytryny,
- kapary z zalewy (niekoniecznie),
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Bajgle
przekroić, Każdą połówkę posmarować serkiem. Na dolnej części ułożyć: łososia skropionego cytryną, półtalarki cebuli, koperek i przepłukane kapary. Przykryć drugą połówką bajgla. Przekroić kanapki na pół.
Bajgiel z sałatą, pomidorem, bekonem i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 2 bajgle
- sałata,
- 1 pomidor,
- po kilka plastrów bekonu,
- 2 jajka,
- olej do usmażenia jajek,
- sól, pieprz,
- majonez.
Przygotowanie:
Bajgle
przekroić, można przyrumienić w tosterze. Każdą połówkę posmarować majonezem. Na jednej patelni podsmażyć bekon, a na drugiej z olejem usmażyć jajka sadzone. Na dolnej części ułożyć warstwowo: sałatę, plastry pomidora, bekon i jajka sadzone. Przykryć drugą połówką bajgla.
I zrobiłam się właśnie głodna... :) Pyszności.
OdpowiedzUsuń:-) Dziękuję:-)
UsuńChętnie wprosiłabym się do Ciebie na takie śniadanie :) Wygląda apetycznie o niebanalnie:)
OdpowiedzUsuńA ja chętnie bym Cię zaprosiła:-)
UsuńZjadłabym taką kanapkę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:-)
UsuńKanapki wyglądają obłędnie i fajnie że dziś są takie miejsca gdzie można zjeść normalne sniadani, a nie fastfoody.
OdpowiedzUsuńO tak. I oby więcej powstawało takich miejsc:-)
UsuńSmacznie to wygląda 😉
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńKażda wersja jest dla mnie!
OdpowiedzUsuńPyszności.
Aniu, bardzo się cieszę:-)
UsuńTe z serkiem i łososiem to coś dla mnie. Jutro takie robię!
OdpowiedzUsuńCieszę się i smacznego :-)
UsuńWow jakie pyszności :) aż ślinka cieknie :) ja wszystko lubię :) także każda wersja mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i polecam :-)
UsuńOstatnio zajadam się bajglami we wszystkich konfiguracjach. Aż się uśmiechnęłam, kiedy zobaczyłam je u Ciebie, bo u mnie bajgle czekają na publikację ;)
OdpowiedzUsuńI ja się teraz uśmiechnęłam. Czekam w takim razie na Twoje:-)
Usuń