Bajgle - 3 wersje śniadaniowe


Modne kanapki serwowane na śniadania w bistro przyciągają młodych ludzi, zabieganych,
 którzy nie mają czasu na przygotowanie posiłku na wynos. 
Córka, studiując z dala od domu, często przesyła mi zdjęcia z takich śniadaniowych wypadów ze swoją grupą. 
Od razu przypomina się mój bar studencki w budynku A1 Politechniki Wrocławskiej,
z serwowaną sałatką jarzynową modyfikowaną różnymi dodatkami, fasolką po bretońsku lub flakami. 
Nie było takich fajnych porannych posiłków.
I albo po drodze kupiona sucha bułka z kefirem, albo oferta barowa musiała wystarczyć.
Po otrzymaniu bajgli z berlińskiej piekarni Fine Bagels, 
jak również przywiezionych z Łodzi przez moje dziecię, 
takimi śniadaniami się teraz w weekendy raczymy :-)
Bajgle można też upiec samemu, np z tego przepisu (klik)



Bajgiel z serem halloumi i awokado

Składniki:
  • 2 bajgle
  • ser halloumi (po 2-3 plastry na bajgla)
  • pomidory suszone w oleju,
  • sałata,
  • 1 awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z limonki lub cytryny,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Z awokado usunąć pestkę i obrać ze skórki. Widelcem rozetrzeć miąższ na pastę, wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić oliwą, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Ser usmażyć na patelni grillowej. Bajgle przekroić, można przyrumienić w tosterze. Każdą połówkę posmarować pastą z awokado. Na dolnej części ułożyć warstwowo: sałatę, ser zgrillowany i pomidory suszone z zalewy. Przykryć drugą połówką bajgla.


Bajgiel z serkiem kremowym i łososiem

Składniki:
  • 2 bajgle
  • ser kremowy śmietankowy lub chrzanowy,
  • plastry łososia wędzonego,
  • koperek
  • 1 cebula czerwona
  • kilka plasterków cytryny,
  • kapary z zalewy (niekoniecznie),
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Bajgle przekroić,  Każdą połówkę posmarować serkiem. Na dolnej części ułożyć: łososia skropionego cytryną, półtalarki cebuli, koperek i przepłukane kapary. Przykryć drugą połówką bajgla. Przekroić kanapki na pół.


Bajgiel z sałatą, pomidorem, bekonem i jajkiem sadzonym

Składniki:
  • 2 bajgle
  • sałata,
  • 1 pomidor,
  • po kilka plastrów bekonu,
  • 2 jajka,
  • olej do usmażenia jajek,
  • sól, pieprz,
  • majonez.
Przygotowanie:

Bajgle przekroić, można przyrumienić w tosterze. Każdą połówkę posmarować majonezem. Na jednej patelni podsmażyć bekon, a na drugiej z olejem usmażyć jajka sadzone. Na dolnej części ułożyć warstwowo: sałatę, plastry pomidora, bekon i jajka sadzone. Przykryć drugą połówką bajgla.

Komentarze

  1. I zrobiłam się właśnie głodna... :) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na takie śniadanie :) Wygląda apetycznie o niebanalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym taką kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kanapki wyglądają obłędnie i fajnie że dziś są takie miejsca gdzie można zjeść normalne sniadani, a nie fastfoody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak. I oby więcej powstawało takich miejsc:-)

      Usuń
  5. Każda wersja jest dla mnie!
    Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  6. Te z serkiem i łososiem to coś dla mnie. Jutro takie robię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow jakie pyszności :) aż ślinka cieknie :) ja wszystko lubię :) także każda wersja mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio zajadam się bajglami we wszystkich konfiguracjach. Aż się uśmiechnęłam, kiedy zobaczyłam je u Ciebie, bo u mnie bajgle czekają na publikację ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja się teraz uśmiechnęłam. Czekam w takim razie na Twoje:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne