Fasolka szparagowa z mielonym mięsem
Kto lubi fasolkę szparagową ręka w górę? :-)
A kto lubi sos bolognese?
A tu macie połączenie i zamiast makaronu jest fasolka z sosem bolognese.
Zobaczyłam ją po raz pierwszy u Berniki (klik).
Tak za mną chodziła, że w końcu jest i dzielę się z Wami przepisem, bo jest to fajna alternatywa obiadu.
Latem bardzo na czasie.
Składniki:
- 500 g fasolki żółtej szparagowej,
- 300 - 500 g mięsa mielonego (indyczego lub wołowego),
- 1 duży ząbek czosnku,
- puszka pomidorów krojonych z zalewą lub 250 ml passaty pomidorowej,
- oregano suszone do smaku,
- bazylia świeża lub suszona,
- majeranek,
- sól, pieprz, cukier,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- papryka słodka i ostra,
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową obrać odcinając końcówki,umyć i włożyć do gotującej się wody z solą i cukrem. Gotować, ale ostrożnie, aby nie rozgotować (al dente). Odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą i
pieprzem, smażyć ok 5 minut. Gdy mięso się podsmaży wlać pomidory lub passatę, wymieszać, dodać pozostałe przyprawy: oregano, bazylię, majeranek i ewentualnie odrobinę cukru. Doprawić słodką i ostrą papryką. Podlać wodą w razie potrzeby, gdy sos jest zbyt gęsty. Na koniec połączyć fasolkę z sosem. Podawać.
Dobre połączenie smakowe. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńWow! Poproszę.
OdpowiedzUsuńŚwietna kompozycja składników i smaków.
W takiej wersji jeszcze nie jadłam fasolki, ale jak wrócimy do domku to na 100% zrobię, bo fasolki zbieramy średnio po 4kg na 2-3dni :)
OdpowiedzUsuńWow nigdy jeszcze nie próbowałam takiego połączenia. Wygląda bardzo apetycznie. Koniecznie wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJestem właśnie na diecie i czasami brakuje mi pomysłów na fajny obiad. Fasolka szparagowa ♥ No cudowne połączenie. Wypróbuję obowiązkowo!
OdpowiedzUsuńPołączenie w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam fadolke szparagowa ale za bolognese już nie bardzo. Jem ale to nie mój smak :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda ciekawe i z chęcią bym spróbowała :)
Ciekawy pomysł 😀 Jak nie jestem fanką mięsa mielonego tak chętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńcoś nowego dla mnie
OdpowiedzUsuńŁał, jaki to fajne!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, lecę do warzywnika - troszkę fasolki jest będzie obiad na jutro jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń