Bakłażany marynowane z ziołami w oliwie


Bez dwóch zdań bakłażany to moja wielka miłość. 
Już nawet tą miłością zaraziłam kilka osób, które wcześniej nie wiedziały jak one smakują.
A dzisiaj mają do nich wielką słabość. Podobnie jak ja:-)
Dzisiejsze podaję chyba najprościej jak się da. Skosztujecie?:-)



Składniki:
  • 1-2 bakłażany,
  • 0,5 szkl.oliwy z oliwek extra virgin +dodatkowo do pieczenia bakłażanów,
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli,
  • świeży lub suszony tymianek (ewentualnie inne ulubione zioła),
  • 0,5- 1 łyżeczki octu z białego wina.
Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie spłukać sól, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Posmarować plastry oliwą z obu stron i zapiekać w 180 stop. C. do momentu jak będą miękkie.  Z oliwy, octu, ziół i przypraw zrobić marynatę. Bakłażany układać w słoju warstwowo. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Najlepsze są dnia następnego.


Komentarze

  1. Akurat za bakłażanami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! I ja uwielbiam bakłażany.
    Marynuję na okrągło.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznościowo, uwielbiam bakłażany i cukinie 🧡💛

    OdpowiedzUsuń
  4. Potrawa bardzo ciekawa i z przyjemnością ją wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam się że nie jadłam jeszcze bakłażana pod taką postacią :) lubię duszone, nadziewane to chyba teraz czas na takiego :) wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę się przekonać do bakłażana. Póki co wolę cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bakłażany w każdej postaci. świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Thanks very nice blog!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne