Pstrąg alpejski z patelni grillowej
Ostatnio taki obiad mieliśmy i naprawdę musiałam się spieszyć ze zrobieniem zdjęć...
Mimo pośpiechu wrzucam je na bloga.
Pstrągi wyszły tak pyszne, że aż szkoda jakby miały czekać.
No i robi się je ekspresowo.
Tylko po 6 minut z każdej strony i już:-)
Składniki:
- po 1 sprawionym pstrągu alpejskim na osobę,
- sól, pieprz kolorowy i pieprz cytrynowy,
- chlust oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Pstrągi wypatroszone umyć, ponacinać. Natrzeć skórę i wnętrze solą, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i pieprzem cytrynowym. Odstawić na minimum 30 minut. Rozgrzać patelnię grillową, chlusnąć odrobiną oleju i smażyć po 6 minut z każdej strony. Podawać udekorowane plastrem cytryny i gałązką świeżych ziół.
Rzeczywiście ekspresowe wykonanie.
OdpowiedzUsuń