Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami
Oryginalne są upieczone jako duże, zwinięte i zrośnięte bułki (klik).
My potrzebowałyśmy deseru na imprezę.
Stąd pomysł na mniejsze.
Uformowane w formie do muffinek sprawdziły się idealnie.
Upieczone przez moją córkę Izę.
Składniki:
Na ciasto:
- 700 g mąki,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 4 łyżeczki suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1,5 szklanki wody,
- 6 łyżek masła,
- 1 jajko.
Nadzienie:
- 1 szklanka konfitury jagodowej,
- 1 szklanka świeżej borówki amerykańskiej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki masła, stopione.
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1-2 łyżki wody wrzącej..
Przygotowanie:
Do miski miksera wsypać 2 szklanki mąki, cukier, drożdże i sól. Dobrze wymieszać hakiem do ciasta. Podczas mieszania umieść wodę i masło razem w miseczce i podgrzej w mikrofalówce. Sprawdzaj co 10 sekund. Ma być bardzo ciepłe, ale nie gorące w dotyku. Masło nie stopi się całkowicie. Wlać to do misy z mąką. Wbić jajko. Mieszać przez około dwie minuty, ze średnią prędkością, hakiem do ciasta, od czasu do czasu zdrapując boki. Dodać kolejną szklankę mąki i mieszać przez kolejne dwie minuty z dużą prędkością, od czasu do czasu zdrapując miskę. Następnie dodawać mąkę małymi porcjami i mieszać po każdym dodaniu. Przestać dodawać mąkę, gdy z ciasta można uformować kulkę. Przykryć kulkę ciasta czystym ręcznikiem kuchennym i pozostawić do podwojenia ilości ciasta - około 1h.
Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 25-35 cm. Posmarować pędzelkiem stopionym masłem, zostawiając po 1 cm od brzegów. Następnie rozłożyć połowę konfitury jagodowej, posypać cynamonem i połową borówek. Zwinąć całość w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Podwinąć delikatnie boki pod spód. Pokroić na 12 -15 rolek o
jednakowej wielkości. Wkładać rolki do formy do muffinek wyłożonych papierem lub papilotkami. Pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia - około 10 minut. Piec w 180 stop. C około 20 - 30 minut do zrumienienia.
Cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody. Polukrować gotowe bułeczki.
Cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody. Polukrować gotowe bułeczki.
Jej, ale one wyglądają apetycznie. Boskie!
OdpowiedzUsuńZ borówkami, pyszności!
OdpowiedzUsuńSuper duet stworzyłyście na blogu - mama i córka.
Upiekę jutro takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie :D
OdpowiedzUsuńJak to cudownie wygląda! Aż się głodna zrobiłam
OdpowiedzUsuńDoskonałe! Że wszystkim co lubię! 😍
OdpowiedzUsuńChcę! Wyglądają tak pysznie, że muszę je zrobić.
OdpowiedzUsuńBrzmi obłędnie
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na weekend :) z takimi pysznościami można no czas spedzic :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń