SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW
Jeszcze ostatnim rzutem na taśmę zdążyłam zrobić sałatkę szwedzką z ogórków.
W mojej rodzinie często ją robiono, ale przepis gdzieś zaginął.
Przekopałam tonę przepisów.
Wybrałam ten Margarytki i uważam, że jest trafiony.
Polecam!
Przepis pochodzi z bloga Margarytki (klik).
Składniki:
- 2 -2,5 kg ogórków gruntowych,
- 9 szklanek zimnej wody,
- ½ szklanki soli kamiennej niejodowanej,
zalewa:
- 3 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki octu 10%,
do każdego słoika:
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 ziarna pieprzu,
- ½ łyżeczki gorczycy,
- 2 – 3 plasterki surowej marchewki.
Ogórki dobrze umyć, pokroić w cienkie plasterki. Z 9 szklanek wody i ½ szklanki soli
zrobić roztwór. Zalać pokrojone ogórki, tak aby były przykryte i
odstawić na 3 godziny. Co jakiś czas zamieszać. Odcedzić na durszlaku. Słoiczki wyparzyć, do każdego ze słoiczków wrzucić przyprawy i
marchewkę. Włożyć odcedzone ogórki.
Składniki zalewy zagotować, następnie zalać nią ogórki (zalewy nie
studzić). Zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać
gorącą wodę do wysokości 2/3 słoiczków, przykryć pokrywką. Od momentu
zagotowania pasteryzować 8 - 10 minut.
Moja mama robi często taką sałatkę.
OdpowiedzUsuńTę sałatkę znam sprzed wielu lat. Była wtedy przebojem!
OdpowiedzUsuńI bardzo nam smakowała.
Smacznego!
Sałatka szwedzka należy do moich ulubionych 💛💚💙
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy na kanapki!
OdpowiedzUsuń