Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami
Ach moje ukochane, najukochańsze bakłażany...
Uwielbiam w każdej postaci.
Na zimno i na ciepło.
Z mięsem lub z warzywami.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- oliwa z oliwek,
- 1 cebula,
- 0,5 szkl. czerwonej soczewicy,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 4-5 pomidorów świeżych lub z puszki,
- 1 papryka czerwona lub żółta ,
- sól, pieprz,
- przyprawa za'atar.
za'atar (przyprawa arabska):
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka sumaku,
- 1 łyżka prażonego białego sezamu,
- 0,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Za'atar najpierw przygotować. W moździerzu utłuc przyprawy.
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Naciąć głęboko miąższ w poprzek tak aby powstała kratka. Posolić i pozostawić na 30 minut. Następnie spłukać sól, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Skropić oliwą, posypać przyprawą za'atar i podpiec do miękkości w 180 stop. C. Przepłukać dwukrotnie soczewicę i ugotować w szklance wody przez 5-10 minut. W tym czasie jak bakłażan będzie się podpiekał podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać paprykę, czosnek i na koniec obrane pomidory pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy wszystko będzie miękkie dodać ugotowaną soczewicę. Bakłażany wyjąć z pieca i łyżką wydrążyć część miąższu. Dodać go do farszu. Wymieszać. Nakładać na połówki bakłażanów. Zapiekać około 15 minut. Podawać udekorowane natką pietruszki lub inną ulubiona zieleniną.
Bardzo smaczna propozycja na podanie bakłażana.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że pieczonych bakłażanów nie miałam jeszcze okazji spróbować :) Czas otworzyć się na nowe smaki :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nadziewać wolimy cukinię, a bakłażan to nasz przysmak, kiedy robię moussake :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bakłażany pieczone. Twoja wersja idealnie jesienna.
Szkoda, że nie wiedziałam co pysznego robisz, bo przyjechałabym ;)))
OdpowiedzUsuńTotalna rozpusta kulinarna. Świetny przepis !!!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny pomysł na bakłażana. Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis
OdpowiedzUsuńOj tak, to jedno z moich ulubionych dań 😉 uwielbiam bakłażany, cukinie, dynie i inne cudactwa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażana <3 Danie idealne dla mnie :) Ale gdzie ja sumaka dostanę?
OdpowiedzUsuńTak realnie to ile czasu zajmuje przygotowanie bakłażana? Godzinę na pewno czy więcej? Podoba mi się tak propozycja zrobiłabym na warsztatach ale boje się że nie zdążymy 😄
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne! 😍są pyszne!
OdpowiedzUsuńBakłażany i pomidory zawsze super smakują :)
OdpowiedzUsuńWspaniały posiłek, kolorowy, apetyczny i z pewnością dzięki przyprawom bardzo aromatyczny :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńMarzenko, ale wspaniałości na talerzu!
OdpowiedzUsuń