Ziemniaki faszerowane podgrzybkami



Na grzybach byłam już ze 2 tygodnie temu.
Teraz chorujemy zespołowo i rodzinnie.
Czekasz na ten moment cały rok...
2 dni grzybobrania i zapasy porobione na kilka lat. 
Tak to lubię:-)


Składniki:

  • kilka ziemniaków,
  • 30 dkg świeżych podgrzybków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki startego ulubionego sera,
  • sól, pieprz,
  • świeży koperek lub natka pietruszki,
  • 1 łyżka masła + po kawałeczku na ziemniaki.

Przygotowanie:

Ziemniaki lekko obgotować w mundurkach. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i obgotować około 20 minut w osolonej wodzie. Na maśle podsmażyć cebulkę do zeszklenia. Dodać obgotowane grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę dusić razem. Dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Przestudzić. Wbić jajko, i wsypać ser. Wszystko wymieszać. Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć większość ziemniaka. Posolić i posypać pieprzem. Na dno łódeczki z ziemniaka dodać odrobinę masła, zapiec do zrumienienia w temp. 190 stop. C. Nadziewać farszem grzybowym i ponownie wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać do zrumienienia górnej warstwy. Podawać jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.





Komentarze

  1. Nie jadłam jeszcze takich ziemniaczków. Ależ to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczęściara!
    Ja jeszcze do lasu nie dotarłam w tym roku.
    Ziemniaki i grzyby to ja mogę jeść w każdej kombinacji. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie!
    Ziemniaki i grzyby leśne idealnie do siebie pasują.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają smakowicie :) czy dajesz ser bardziej ostry czy łagodny? jakich ziemniaków szukasz? w okolicy mam producenta warzyw który oferuje kilka odmian a nie wiem która będzie najlepsza do faszerowania :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne