BABKA Z ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA
Babka z zieloną herbatą macha chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Zawsze podziwiałam zielone desery przygotowane z dodatkiem tej sproszkowanej herbaty.
Matcha to najwyższej jakości zielona herbata, której liście zrywane są w pierwszym zbiorze. Jest bardzo drobno zmielona, ma konsystencję pudru. Tradycyjnie służy do rytualnego picia oraz do przyrządzania wykwintnych deserów, napojów i słodyczy.
Cieszę się, że w końcu udało mi się upiec tę zieloną babkę. Ciasto zachwyca smakiem i kolorem. Ktoś zagra ze mną w zielone? ;-)
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
- 0,5 szkl. oleju rzepakowego
- 0,5 szkl. cukru lub ksylitolu
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać trzepaczką mokre składniki: jajka, jogurt, olej, skórkę i sok z cytryny. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sól proszek do pieczenia i herbatę matcha. Połączyć wszystkie składniki razem. Przelać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec w 180 stop. C 50 - 60 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Wygląda obłędnie, kolor już typowo wiosenny i bardzo dobrze bo mam dosyć zimy
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie próbowałam herbaty Macha mimo, że bardzo dużo o niej słyszałąm. Ciekawa jestem jak smakuje taka babka :)
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego szukałam, bo herbata czeka od dłuższego czasu. Zastanawiam się czy wrzucić świeżą żurawiną albo wiśnie z kompotu, ta zieleń była urozmaicona. Świetne przepisy i piękne zdjęcia:)
UsuńZe świeżym masłem musi smakować wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuń