BABKA Z ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA


Babka z zieloną herbatą macha chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Zawsze podziwiałam  zielone desery przygotowane z dodatkiem tej sproszkowanej herbaty.
Matcha to najwyższej jakości zielona herbata, której liście zrywane są w pierwszym zbiorze. Jest bardzo drobno zmielona, ma konsystencję pudru. Tradycyjnie służy do rytualnego picia oraz do przyrządzania wykwintnych deserów, napojów i słodyczy. 
Cieszę się, że w końcu udało mi się upiec tę zieloną babkę. Ciasto zachwyca smakiem i kolorem. Ktoś zagra ze mną w zielone? ;-)


Składniki:
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
  • 0,5 szkl. oleju rzepakowego
  • 0,5 szkl. cukru lub ksylitolu
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać trzepaczką mokre składniki: jajka, jogurt, olej, skórkę i sok z cytryny. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sól proszek do pieczenia i herbatę matcha. Połączyć wszystkie składniki razem. Przelać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec w 180 stop. C 50 - 60 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Komentarze

  1. Wygląda obłędnie, kolor już typowo wiosenny i bardzo dobrze bo mam dosyć zimy

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie próbowałam herbaty Macha mimo, że bardzo dużo o niej słyszałąm. Ciekawa jestem jak smakuje taka babka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czegoś takiego szukałam, bo herbata czeka od dłuższego czasu. Zastanawiam się czy wrzucić świeżą żurawiną albo wiśnie z kompotu, ta zieleń była urozmaicona. Świetne przepisy i piękne zdjęcia:)

      Usuń
  3. Ze świeżym masłem musi smakować wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne