Tarta z burakiem, orzechami i serem
Kolejna odsłona wykorzystania buraków z gotowania barszczyku.
Tym razem z serem i orzechami wylądowały jako farsz do tarty.
Polecam gorąco, bo danie warte zrobienia.
Ja dzisiaj zrobiłam kilka mniejszych tart, ale jak najbardziej można upiec jedną dużą.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki żytniej typ 720,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka wody,
- szczypta soli.
Farsz i polewa:
- 2-3 buraki ugotowane z barszczyku (lub specjalanie ugotowane do tarty),
- garść orzechów włoskich,
- 100 g sera pleśniowego ( u mnie Lazur, ale można wymieszać z innym ulubionym serem),
- 1-2 jajka,
- 250 ml śmietany 18%,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Do
mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę
składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć
widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Na
podpieczonym cieście ułożyć równomiernie buraki pokrojone w kostkę. Na buraki rozsypać posiekane orzechy i pokruszyć ser.Do śmietany dodać
jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do
ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.
Nie jadłam jeszcze takiej tarty. Jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńTylko muszę wyrzucić orzechy zanim się poczęstuję...Reszta składników to moje smaki.
przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń